پاپ اسمیر یا تست پاپ روشی است که از سلولهای دهانه رحم به منظور غربالگری بیماری سرطان رحم نمونههای تهیه میشود. با انجام پاپ اسمیر میتوان سرطان دهانه رحم را در مراحل اولیه تشخیص داد، با تشخیص به موقع شانس درمان و بهبودی بسیار افزایش مییابد. پاپ اسمیر حتی میتواند تغییراتی که در سلولهای دهانه رحم ایجاد شده است که ممکن است در آینده باعث ایجاد سرطان شود را نیز تشخیص داد.
چه زمانی باید پاپ اسمیر را انجام داد؟
به طور معمول خانمها باید از سن ۲۱ سالگی انجام تست پاپ اسمیر را آغاز کنند. در بازه سنی ۲۱ تا ۲۹ سال، اگر نتایج طبیعی باشد، هر سه سال یک بار انجام این تست کافی است. البته از سن ۳۰ تا ۶۵ سال، میتوان پاپ اسمیر را هر سه سال یا در صورت ترکیب با تست HPV، هر پنج سال یکبار انجام داد.
دقت داشته باشید که برای خانمهای بالای ۶۵ سال، در صورتی که چندین بار نتیجه آزمایش طبیعی بوده و عوامل خطر خاصی وجود نداشته باشد، احتمال دارد نیازی به ادامه تست نباشد. همچنین در صورت مشاهده علائم غیرطبیعی مانند خونریزی بین قاعدگیها، ترشحات زیاد یا درد لگن، بهتر است پیش از موعد تست انجام شود.
چه زمانی نباید این تست را انجام داد؟
با اینکه پاپ اسمیر یک روش رایج در غربالگری سرطان دهانه رحم میباشد اما برای همهی افراد مناسب نیست، افرادی که نباید پاپ اسمیر را انجام دهند شامل موارد زیر میشوند:
- افرادی که HIV مثبت دارند.
- افرادی که بیماری سرطان دهانه رحم برای آنها تشخیص داده شده است.
- افرادی که تست پاپ اسمیر آنها نشاندهندهی سلولهای پیشسرطانی میباشد.
- افرادی که قبل از تولد در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قرار داشتهاند.
- افرادی که به دلیل پیوند عضو، شیمیدرمانی یا مصرف کوتیکواسترويیدها سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
آمادگیهای قبل از انجام پاپ اسمیر
اگر پزشک شما توصیه کرده است که پاپ اسمیر انجام دهید، جهت دستیابی به نتایج موثر باید مواردی را پیش از انجام پاپ اسمیر رعایت کنید، این نکات شامل موارد زیر میباشد:
- دو روز قبل از انجام پاپ اسمیر از رابطه جنسی خودداری نمایید.
- دو روز قبل از انجام پاپ اسمیر از مصرف تامپون خودداری نمایید.
- دو روز قبل از عمل مصرف هرگونه داروی واژینال مانند فوم اسپرمکش، کرم، پماد یا ژل را متوقف کنید. این مواد باعث اختلال در نتایج آزمایش شده و باعث میشود تا سلولهای غیرطبیعی در آزمایش مشخص نشوند.
- این تست را در دوران قاعدگی نمیتوانید انجام دهید زیرا وجود خون میتواند دقت نتایج آزمایش را مخدوش نماید.
نکته: قبل از انجام تست پاپ اسمیر، حتما باید مثانه خود را به طور کامل تخلیه کنید.
تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
پاپ اسمیر معمولاً در مطب پزشک متخصص زنان انجام میشود، روی صندلی معاینه به پشت دراز میکشید، پاهای خود را باز میکنید، پزشک توسط وسیلهای به نام اسپکولوم کانال واژن را باز میکند تا بتواند به دهانه رحم دسترسی پیدا کند. سپس با استفاده از ابزار نمونهبرداری، تعدادی از سلولهای دهانه رحم را جمعآموری میکند.
با توجه به نوع آزمایش انجام شده نمونه به یک ظرف یا اسلاید شیشهای منتقل میشود و به آزمایشگاه فرستاده میشود. در حین انجام پاپ اسمیر شاید کمی احساس ناراحتی داشته باشید اما نگران کننده نیست اما اگر بعد از تست خونریزی شدید و ادامه دارد داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
جهت دریافت نوبت از دکتر زهرا خلج بهترین متخصص زنان در تهران با شماره ۰۹۳۰۵۳۰۱۱۳۰ تماس بگیرید.
نکاتی که بعد از تست پاپ اسمیر باید رعایت شود؟
بعد از انجام تست پاپ اسمیر، رعایت چند نکته ساده میتواند به کاهش ناراحتی و جلوگیری از عوارض کمک کند. این نکات به ویژه در ساعات اولیه پس از آزمایش اهمیت دارند:
- تا ۲۴ ساعت پس از تست از رابطه جنسی خودداری کنید تا از تحریک یا خونریزی احتمالی جلوگیری شود.
- از استفاده از تامپون، دوش واژینال یا هر نوع داروی واژینال برای حداقل یک روز پرهیز کنید.
- احتمال مشاهده کمی لکهبینی یا ترشح خونی خفیف بعد از تست وجود دارد که طبیعی است؛ اما اگر خونریزی شدید یا طولانی شد، با پزشک تماس بگیرید.
- در صورت بروز درد یا سوزش غیرعادی، بهتر است با پزشک مشورت شود.
چه عواملی سبب اختلال در نتیجه تست پاپ اسمیر میشود؟
پاپ اسمیر روشی مطمئن جهت غربالگری سرطان دهانه رحم میباشد اما این روش به طور صد در صد دقیق نیست و در این آزمایش احتمال نتایج منفی کاذب وجود دارد. از مهم عواملی که منجر به ایجاد اختلال در تست میشود عبارتند از:
- تعداد سلولهایی که جهت آزمایش نمونهبرداری شده کافی نبوده است.
- تعدا سلولهای غیرطبیعی بسیار کم بوده و در آزمایش تشخیص داده نشده است.
- سلولهای غیرطبیعی یا سلولهای التهابی باعث پنهان شدن سلولهای غیرطبیعی و ناهنجار شدهاند.
نکته: پس از انجام پاپ اسمیر میتوانید به منزل خود بازگردید و کارهای روزمره را انجام دهید،. بر اساس نتایج تست پاپ اسمیر پزشک میتواند تصمیم بگیرد که آیا احتیاجی به بررسیهای بیشتر وجود دارد یا خیر. اگر نتایج تست پاپ اسمیر وجود سلولهای غیرطبیعی و مشکوک را نشان دهد پزشک برای بررسی بیشتر کولپوسکوپی را برای بررسی بافت دهانه رحم و واژن انجام میدهد.
سوالات متداول تست پاپ اسمیر
خیر، بهتر است تست در زمانهایی انجام شود که فرد در دوره قاعدگی نباشد، چون خون میتواند نتیجه را تحت تأثیر قرار دهد.
نه لزوماً. نتایج غیرطبیعی نشاندهنده تغییرات جزئی سلولی باشد که با پیگیری و درمان بهموقع قابل کنترل است.
برای افراد سالم و بدون سابقه بیماری، هر ۳ سال یکبار از سن ۲۱ تا ۲۹ سال و از ۳۰ تا ۶۵ سال هر ۳ تا ۵ سال بسته به نوع آزمایش کافی است.
در نهایت…
تست پاپ اسمیر یک ابزار ساده اما حیاتی برای تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم و دیگر اختلالات سلولی است. انجام منظم این تست، نقش مهمی در حفظ سلامت باروری و پیشگیری از بیماریهای جدی دارد. با پیروی از زمانبندی مناسب و مشورت با پزشک، میتوان احتمال ابتلا به مشکلات جدی را بهمیزان قابل توجهی کاهش داد. توجه به این غربالگری، گامی مؤثر در مسیر مراقبت از سلامت زنان است.