پاپ اسمیر یا تست پاپ روشی است که از سلولهای دهانه رحم به منظور غربالگری بیماری سرطان رحم نمونههای تهیه میشود. با انجام پاپ اسمیر میتوان سرطان دهانه رحم را در مراحل اولیه تشخیص داد، با تشخیص به موقع شانس درمان و بهبودی بسیار افزایش مییابد. پاپ اسمیر حتی میتواند تغییراتی که در سلولهای دهانه رحم ایجاد شده است که ممکن است در آینده باعث ایجاد سرطان شود را نیز تشخیص داد.
چه زمانی باید پاپ اسمیر را انجام داد؟
پاپ اسمیر معمولاً در هنگام معاینهی لگن انجام میشود و ممکن است همراه با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به صورت همزمان صورت بگیرد. گاهی اوقات ممکن است پزشک توصیه کند به جای پاپ اسمیر، فقط آزمایش HPV انجام شود.
قبل از انجام پاپ اسمیر ابتدا باید به بهترین پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید و در مورد شرایطی که در حال حاضر دارید با او صحبت کنید، پزشک شما را راهنمایی خواهد کرد که چه زمانی جهت انجام پاپ اسمیر برای شما مناسب است و یا اینکه هر چند وقت باید این آزمایش را انجام دهید. اما به طور کلی پزشکان توصیه می کنند که این تست از 21 سالگی شروع شود و هر سه سال تکرار شود و تا سن 65 سالگی ادامه پیدا کند. برای خانم های بالای 30 سال که این تست را همراه با آزمایش HPV انجام میدهند یا اینکه به جای پاپ اسمیر، فقط تست HPV را انجام میدهند ، فاصله زمانی 5 سال بین تکرار آزمایشها به آنها توصیه میشود.
چه زمانی نباید این تست را انجام داد؟
با اینکه پاپ اسمیر یک روش رایج در غربالگری سرطان دهانه رحم میباشد اما برای همهی افراد مناسب نیست، افرادی که نباید پاپ اسمیر را انجام دهند شامل موارد زیر میشوند:
- افرادی که HIV مثبت ستند.
- افرادی که بیماری سرطان دهانه رحم برای آنها تشخیص داده شده است.
- افرادی که تست پاپ اسمیر آنها نشاندهندهی سلولهای پیشسرطانی میباشد.
- افرادی که قبل از تولد در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قرار داشتهاند.
- افرادی که به دلیل پیوند عضو، شیمیدرمانی یا مصرف کوتیکواسترويیدها سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
آمادگیهای قبل از انجام پاپ اسمیر
اگر پزشک شما توصیه کرده است که پاپ اسمیر انجام دهید، جهت دستیابی به نتایج موثر باید مواردی را پیش از انجام پاپ اسمیر رعایت کنید، این نکات شامل موارد زیر میباشد:
- دو روز قبل از انجام پاپ اسمیر از رابطه جنسی خودداری نمایید.
- دو روز قبل از انجام پاپ اسمیر از مصرف تامپون خودداری نمایید.
- دو روز قبل از عمل مصرف هرگونه داروی واژینال مانند فوم اسپرمکش، کرم، پماد یا ژل را متوقف کنید. این مواد ممکن است باعث اختلال در نتایج آزمایش شود و سلولهای غیرطبیعی در آزمایش مشخص نشوند.
- این تست را در دوران قاعدگی نمیتوانید انجام دهید زیرا وجود خون میتواند دقت نتایج آزمایش را مخدوش نماید.
نکته: قبل از انجام تست پاپ اسمیر، حتما باید مثانه خود را به طور کامل تخلیه کنید.
نحوه انجام پاپ اسمیر
پاپ اسمیر معمولاً در مطب پزشک متخصص زنان انجام میشود، روی صندلی معاینه به پشت دراز میکشید، پاهای خود را باز میکنید، پزشک توسط وسیلهای به نام اسپکولوم کانال واژن را باز میکند تا بتواند به دهانه رحم دسترسی پیدا کند. سپس با استفاده از ابزار نمونهبرداری، تعدادی از سلولهای دهانه رحم را جمعآموری میکند. با توجه به نوع آزمایش انجام شده نمونه به یک ظرف یا اسلاید شیشهای منتقل میشود و به آزمایشگاه فرستاده میشود. در آزمایشگاه نمونه تحت بررسی قرار میگیرد تا وجود هرگونه سلول سرطانی یا پیشسرطانی در آن مشخص شود. در حین انجام پاپ اسمیر ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید اما انجام آن دردناک نیست. طی یک یا دو روز پس از پاپ اسمیر ممکن است دچار خونریزیهای خفیفی بشوید که جای هیچ گونه نگرانی نیست اما اگر خونریزیها ادامه پیدا کرد یا شدید شد با پزشک خود تماس بگیرید.
پاپ اسمیر روشی مطمئن جهت غربالگری سرطان دهانه رحم میباشد اما این روش به طور صد در صد دقیق نیست و در این آزمایش احتمال نتایج منفی کاذب وجود دارد، منفی کاذب بدین معنی است که با وجود اینکه سلولهای غیرطبیعی وجود دارند اما در نتایج آزمایش مشخص نمیشود. عواملی وجود دارد که میتواند باعث ایجاد منفی کاذب میشود و در نتیجهی آزمایش ایجاد اختلال کند، را در ادامه ذکر میکنیم.
چه عواملی سبب اختلال در نتیجه تست پاپ اسمیر میشود؟
- تعداد سلولهایی که جهت آزمایش نمونهبرداری شده کافی نبوده است.
- تعدا سلولهای غیرطبیعی بسیار کم بوده و در آزمایش تشخیص داده نشده است.
- سلولهای غیرطبیعی یا سلولهای التهابی باعث پنهان شدن سلولهای غیرطبیعی و ناهنجار شدهاند.
پس از انجام پاپ اسمیر میتوانید به منزل خود بازگردید و کارهای روزمره را انجام دهید،. بر اساس نتایج تست پاپ اسمیر پزشک میتواند تصمیم بگیرد که آیا احتیاجی به بررسیهای بیشتر وجود دارد یا خیر. اگر نتایج تست پاپ اسمیر وجود سلولهای غیرطبیعی و مشکوک را نشان دهد پزشک برای بررسی بیشتر کولپوسکوپی را برای بررسی بافت دهانه رحم و واژن انجام میدهد.