بارداری پوچ به نوعی از حاملگی گفته می شود که اسپرم و تخمک با هم لقاح را تشکیل دهند. اما از تخم بارور شده تنها یک کیسه حاملگی رشد می کند و جنین داخل آن ایجاد نمی شود. در حقیقت امکان دارد بنا به دلایلی جنین وضعیت مناسب برای رشد نداشته باشد و ساک حاملگی خالی ایجاد شود. حاملگی پوچ یکی از دلایل شایع سقط جنین در خانمها است.
آشنایی با بارداری پوچ
باید بدانید سقط جنین به دلیل بارداری پوچ به علت اختلاف کروموزومها و ساختار ژنها رخ می دهد. این نوع حاملگی به دلیل تخمک یا نطفه و تقسیم بندی غیرطبیعی سلول ها رخ دهد از همین رو بدن شما می تواند به سرعت این ناهنجاری را شناسایی کند و فرآیند بارداری را متوقف کند. توجه داشته باشید شما هیچ گونه نقشی در این سقط ندارید و متاسفانه برای این اتفاق نمی توانید هیچ گونه کاری انجام دهید. تحقیقات نشان می دهد بسیاری از خانم ها یک بارداری پوچ را تجربه کرده اند.
دلایل بروز حاملگی پوچ
هنوز نمی توان به علت قطعی بارداری پوچ اشاره کرد ولی یکی از دلایل این نوع بارداری، وجود مشکلات کروموزومی در تخمک بارور بوده است. همچنین در این نوع حاملگی ژنتیک شخص، تخمک و یا اسپرم بی کیفیت نقش مهمی دارند. پزشکان بر این باورند، بارداری پوچ خیلی سریع رخ می دهد اما احتمال دارد تشخیص داده نشود.
اما در واقع خانمهای زیادی هستند که بیماری حاملگی پوچ را خیلی زود تشخیص می دهند. لازم به ذکر است بدانید تخمک سوخته مشخص نمیکند که در بارداری های اول رخ میدهد یا باز هم قرار است اتفاق بیفتد. برخی از خانم هایی که تخمک آن ها زخم بوده، نمی توانند متوجه شوند که بعد از این حاملگی آن ها موفقیت آمیزی خواهد بود یا نه.
نکته: بهتر است بدانید مردانی که بالای 45 سال و زنانی که بالای 40 سال سن دارند، امکان بارداری پوچ در آن ها بیشتر می باشد.
نشانه های بارداری پوچ
پیش از اینکه متوجه شوید درگیر بارداری پوچ هستید یا نه، تخمک شما دچار زخم خوردگی و سوختگی می شود. با وجود این مشکل شما متوجه پریودی غیرطبیعی خود خواهید شد. تخمک سوخته امکان دارد تمام علائم مرتبط با حاملگی طبیعی را داشته باشد که از مهمترین آنها عبارتند از:
- سینه های به شدت دردناک
- تست و آزمایش بارداری مثبت
- یک دوره عادت ماهیانه از دست رفته
با تمام شدن بارداری ممکن است نشانه های زیر پدیدار شوند، این نشانه ها شامل موارد زیر است:
- گرفتگی شکم
- برطرف شدن درد پستان
- لکه بینی یا شروع خونریزی در واژن
- تست و آزمایش بارداری که میزان سطح HCGرا به درستی می سنجد.
توجه داشته باشید اگر حاملگی پوچ باشد، در سه ماهه اول بارداری سقط جنین انجام می شود.
حاملگی پوچ بعد از انتقال جنین
بارداری پوچ بعد از انتقال جنین زمانی رخ میدهد که پس از لقاح و انتقال جنین به رحم، کیسه بارداری تشکیل میشود اما جنین در داخل آن رشد نمیکند. این وضعیت معمولاً به دلیل مشکلات کروموزومی در جنین یا کیفیت پایین تخمک یا اسپرم اتفاق میافتد.
تشخیص این مشکل از طریق سونوگرافی واژینال و آزمایشات هورمونی انجام میشود. از همه مهم تر برای درمان هم میتوان از سقط طبیعی، مصرف داروهای القای سقط یا در برخی موارد، کورتاژ برای پاکسازی رحم استفاده کرد.
تشخیص حاملگی پوچ
تشخیص صحیح بارداری پوچ با مراجعه به متخصص زنان انجام می شود. بارداری تهی یا حاملگی پوچ در مراحل اولیه فقط با سونوگرافی واژینال تشخیص داده می شود. در حدود 6 هفته جنین در داخل کیسه حاملگی به وجود می آید اما در بارداری پوچ، ساک حاملگی در این دوران خالی است.
در خانمهایی که عادت ماهیانه نامنظمی دارند در صورتی که در سنین حاملگی، جنین مشاهده نشود می توان آن را طبیعی تلقی کرد. زیرا گاهی اوقات جنین کمی دیرتر تشکیل می شود. اما در طی 1 یا 2 هفته با سونوگرافی مجدد، باید جنین در ساک حاملگی دیده شود. در حقیقت متخصص زنان جهت اطمینان یافتن از عدم تشکیل جنین، سونوگرافی را چندین بار تکرار می کند.
چگونه از بارداری پوچ جلوگیری کنیم؟
حاملگی پوچ امکان دارد برای هر خانمی پیش میآید. توجه داشته باشید که خانمهای باردار با سابقه حاملگی پوچ می توانند بارداری موفقی داشته باشند. جلوگیری از بارداری تهی با ساک خالی امکان پذیر نیست مگر اینکه بررسی های لازم انجام شده باشد. توجه داشته باشید که بارداری پوچ امکان دارد تنها یک بار رخ دهد و بارداری بعدی موفقیت آمیز باشد. ولی اگر این موضوع این تکرار شود باید حتما با متخصص زنان مشورت کنید.
درمان بارداری پوچ
روش های درمانی که براساس بسته به شرایط بیمار تعیین میشود که از مهمترین آنها عبارتند از:
انتظار برای سقط طبیعی
در برخی موارد، بدن بهطور طبیعی حاملگی پوچ را تشخیص داده و سقط را آغاز میکند. این فرایند چند هفته طول میکشد که همراه با خونریزی و درد خواهد بود. توجه داشته باشید که اگر سقط کامل انجام نشده باشد نیاز به مداخله پزشکی است.
داروهای القای سقط
اگر بدن خودبهخود سقط را انجام ندهد، پزشک ممکن است داروهایی مانند میزوپروستول تجویز کند. این دارو باعث انقباض رحم شده و به دفع بافت بارداری کمک میکند. توجه داشته باشید که این روش معمولاً طی چند روز نتیجه میدهد که با درد و خونریزی متوسط تا شدید همراه است.
کورتاژ (D&C – تخلیه رحم)
اگر سقط طبیعی رخ ندهد یا خونریزی شدید باشد، بهترین متخصص زنان در تهران عمل کورتاژ را انجام میدهد. این روش تحت بیحسی یا بیهوشی انجام شده و بقایای بارداری از رحم خارج میشود. کورتاژ معمولاً سریع و ایمن است و خطر عفونت یا مشکلات بعدی را کاهش میدهد.
بارداری پوچ و بارداری سالم و چه شباهت هایی با یکدیگر دارد؟
بارداری پوچ و بارداری سالم در مراحل اولیه شباهتهای زیادی دارند، زیرا در هر دو، بدن علائم بارداری را نشان میدهد. با این حال، تفاوتهای مهمی نیز وجود دارد که باعث میشود بارداری پوچ در نهایت به سقط منجر شود. شباهتهای حاملگی پوچ و بارداری سالم عبارتند از:
- در هر دو مورد، سطح هورمون βhCG افزایش مییابد و آزمایش بارداری مثبت میشود.
- علائمی مانند تهوع، حساسیت سینهها، خستگی و تغییرات هورمونی در هر دو نوع بارداری وجود دارد.
- در هر دو حالت، در سونوگرافی احتمال دارد کیسه بارداری دیده شود.
سوالات متداول بارداری پوچ
بله، خیلی از افرادی که از درمان ناباروری با IVF استفاده میکنند دچار حاملگی پوچ خواهند شد که مهم ترین علت آن ناهنجاریهای کروموزومی، کیفیت پایین تخمک یا اسپرم یا مشکلات رحمی است. اگر این مشکل تکرار شود، بررسیهای ژنتیکی و پزشکی برای چرخههای بعدی IVF توصیه میشود.
پزشکان معمولاً ۲ تا ۳ ماه صبر قبل از تلاش مجدد برای بارداری را توصیه میکنند تا رحم کاملاً آماده شود.
بله، چون جفت رشد کرده و هورمون βhCG ترشح میشود، تست بارداری مثبت است، اما در سونوگرافی جنین مشاهده نمیشود.
آیا مردان در ایجاد حاملگی پوچ نقش دارند؟
بیشتر افراد معتقدند که حاملگی پوچ به علت مشکلاتی در خانمها ایجاد می شود. ولی باید بدانید که آقایان نیز در این نوع حاملگی نقش مهمی دارند. زمانی که سن مردان بالا می رود اسپرم آن ها دچار مشکلاتی می شود، به همین خاطر امکان دارد بارداری، تهی شود. توجه داشته باشید که کم تحرکی هم دلیل روشنی برای بروز حاملگی پوچ نمی باشد.
در نهایت….
حاملگی پوچ یکی از مشکلات رایج در بارداری است که به دلیل ناهنجاریهای کروموزومی یا مشکلات تخمک و اسپرم رخ میدهد. در این وضعیت، کیسه بارداری تشکیل میشود اما جنین رشد نمیکند. اگرچه این مشکل معمولاً تأثیری بر بارداریهای بعدی ندارد، اما در صورت تکرار، بررسیهای پزشکی و ژنتیکی ضروری است.
سلام خانم دکتر به من گفتن حاملگی پوچ دارم ولی کیسه زرد هست و دکتر گفته این یه نشونه خوبه نظر شما چیه
سلام باید سونوگرافی های سریال واژینال انجام شود