یکی از مشکلاتی که می تواند منجر به ناباروری شود چاقی و مشکلات اضافه وزن می باشد. داشتن شاخص توده بدنی بالا (BMI) در دوران بارداری می تواند تأثیر زیادی بر سلامت شما و سلامت کودک شما داشته باشد. به افرادی که شاخص توده بدنی BMI بالاتر از 30 داشته باشند چاق گفته می شود. در ادامه این مطلب از سایت دکتر زهرا خلج بهترین دکتر ناباروری در تهران می خواهیم به تاثیر چاقی در زنان و ناباروری، ارتباط چاقی و ناباروری در زنان و… بپردازیم با ما همراه باشید.
ایا چاقی باعث نازایی میشه
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله، چاقی یا اضافه وزن قابل توجه ممکن است باردار شدن را دشوارتر کند و احتمال ناباروری را افزایش دهد. سلولهای چربی اغلب سطوح استروژن بالاتری تولید میکنند که میتواند روند معمول تخمک گذاری در بدن شما شود. به عبارت دیگر چاقی می تواند سلامت باروری شما را مختل کند. با این حال باید بدانید که سطح نامتعادل هورمون ها به این معنا نیست که شما برای همیشه مشکل باروری خواهید داشت. اما به این معناست که ممکن است تخمک گذاری و چرخه های قاعدگی نامنظمی را تجربه کنید.
وزن مناسب برای بارداری چقدر است
در موضوع ناباروری چاقی نواحی مختلف بدن نیز تاثیرگذار است. به طور کلی چاقی مرکزی در اطراف شکم خطر بیشتری برای مشکلات تخمک گذاری و دیابت در نظر گرفته می شود. برخی از افراد ممکن است به طور ژنتیکی چاقی در این ناحیه را تجربه کنند اما عموما چاقی در ناحیه شکم ناشی از سبک زندگی و رژیم غذایی ناسالم می باشد. افرادی که وزن متناسبی دارند و یا بیشتر وزن آنها در ناحیه تحتانی بدن می باشد، کمتر در معرض خطر ناباروری هستند.
شاخص توده بدنی سالم (BMI) برای بارداری
شاخص توده بدنی BMI یکی از فاکتورهای تشخیص چاقی توسط پزشکان متخصص می باشد. در تست BMI از طریق قد و وزن شخص می توان چاقی یا کمبود وزن فرد را تشخیص داد. BMI بین 25 تا 30 اضافه وزن و BMI بالای 30 چاقی در نظر گرفته می شود. برای کنترل سلامت خود قبل و در طول بارداری، توصیه میکنیم شاخص توده بدنی زیر 25 داشته باشید، اما شاخص توده بدنی سالم در بارداری برای هر فرد متفاوت است. برای آنکه بدانید علت ناباروری چاقی است یا موارد دیگر بهتر است با بهترین متخصص زنان تهران، دکتر زهرا خلج مشورت کنید.
برای مطالعه روش های درمان نازایی کلیک کنید.
بهترین راه کاهش وزن برای افزایش باروری
پیشنهاد می کنیم پیش از اقدام به بارداری جهت جلوگیری از ناباروری چاقی خود را مهار کنید و سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید. از غذاهای سالم استفاده کنید، فعالیت بدنی مستمر داشته باشید و عادات ناسالم مانند مصرف دخانیات، الکل و … را نیز ترک کنید. رعایت موارد زیر در کاهش وزن پیش از بارداری جهت جلوگیری از ناباروری چاقی را کاهش داده و تا حد زیادی کنترل می کند:
- سعی کنید بیشتر غذاهای کامل و طبیعی مصرف کنید.
- از قندهای خام و غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.
- در طول روز پروتئین بیشتری بخورید.
- کربوهیدرات های پیچیده را که در غلات کامل، لوبیا و سبزیجات یافت می شود، مصرف کنید.
- تمرین ورزشی متعادل و سبک به صورت روزانه و مستمر داشته باشید.
چاقی و ناباروری مردان
همانطور که گفته شد اضافه وزن و چاقی یک فاکتور موثر در ناباروری می باشد. مشکل ناباروری چاقی در آقایان نیز وجود دارد. چاقی در مردان ممکن است با تغییرات در سطح تستوسترون و سایر هورمون های مهم برای تولید مثل مرتبط باشد. مردانی که دچار چاقی و اضافه وزن شدید هستند مشکل تحرک کم اسپرم و کاهش تعداد اسپرم هستند که در مردانی که وزن طبیعی و نرمال دارند این مشکل کمتر است.
عوارض چاقی مرتبط با قدرت باروری و ناباروری زنان
در ناباروری چاقی عوارضی را برای مادر و جنین در پی خواهد داشت. برخی از این عوارض را در ادامه ذکر کرده ایم:
- احتمال سقط جنین
- تشدید عوارض PCOS سندرم تخمدان پلی کیستیک
- ایجاد اختلالات هورمونی
- قاعدگی نامنظم
- اختلال در تخمک گذاری
- کاهش ضخامت لایه آندومتر و اختلال در لانه گزینی