تغذیه مناسب بعد از انتقال جنین یکی از عوامل حیاتی برای موفقیت فرآیند لقاح آزمایشگاهی است که پزشکان ناباروری هم به آن تاکید دارند. در این دوره حساس، بدن مادر به مراقبت ویژهای نیاز دارد تا شرایط مناسبی برای لانه گزینی جنین فراهم شود از همه مهم تر احتمال موفقیت بارداری هم افزایش یابد از همین رو انتخاب مواد غذایی سالم و مغذی نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهابات و تامین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن دارد.
اهمیت تغذیه مناسب بعد از انتقال جنین
تغذیه مناسب بعد از انتقال جنین در فرآیند لقاح آزمایشگاهی نقش بسیار مهمی در رشد و سلامت جنین دارد. در واقع پس از انتقال جنین، بدن نیاز به تغذیه سالم و متعادل دارد تا شرایط مناسب برای کاشت جنین در دیواره رحم و رشد آن فراهم شود. به همین خاطر تغذیه صحیح به تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت آندومتر و افزایش سطح هورمون ها به ویژه پروژسترون کمک میکند، که همگی برای موفقیت بارداری ضروری هستند.
مواد غذایی مفید بعد از انتقال جنین
مصرف مواد غذایی مفید نه تنها برای شرایط سلامت جنین مفید است بلکه برای شرایط جسمانی مادر بعد از انتقال جنین هم مورد اهمیت است. از جمله مواد غذایی ضروری عبارتند از:
✳️ اسید فولیک برای پیشگیری از نقایص لوله عصبی در جنین ضروری است؛ مواد غذایی غنی از اسید فولیک شامل انواع سبزیجات، عدس، نخود و مرکبات میباشند.
✳️ پروتئین برای نگهداری جنین و ترمیم بافت رحم و حفظ سلامت رحم و تخمدان ضروری است؛ منابع خوب پروتئین شامل گوشت سفید مرغ و ماهی، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات هستند.
✳️ اسیدهای چرب امگا 3 به جریان خون و سلامت جفت و جنین کمک میکنند. توجه داشته باشید که ماهی های چرب مانند سالمون، تن و ساردین و همچنین مغزیجات مانند گردو و دانه کتان حاوی این چربی ها غنی از امگا 3 هستند.
✳️ آهن برای جلوگیری از کم خونی و تامین اکسیژن کافی برای جنین بسیار مهم است؛ منابع خوب آهن شامل گوشت قرمز کم چرب، عدس، اسفناج، تخم مرغ و غلات هستند.
✳️ لبنیات، سبزیجات، دانه کنجد و محصولات غنی شده با کلسیم هستند که برای سلامت استخوان ها و دندان های مادر و جنین ضروری است.
✳️ منابع ویتامین D شامل ماهی های چرب، تخم مرغ و نور خورشید است اما اغلب پزشکان برای تامین این ویتامین از قرص های ویتامین دی استفاده میکنند توجه داشته باشید که مصرف این ویتامین به جذب کلسیم توسط جفت کمک میکند.
✳️ مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان شامل توت ها، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای و مغزها به حفظ سلامت سلول ها و کاهش التهاب کمک میکنند.
✳️ حتما خانم ها بعد از انتقال جنین آب زیادی بنوشند و به این مسئله برای هیدراتاسیون بدن توجه کنند.
تغذیه قبـل و بـعد از انتـقال جنیـن
غذاهایی که باید پس از انتقال جنین از مصرف آن پرهیز کرد؟
شاید شما به این موارد توجه نداشته باشید اما بعد از انجام برخی تکنیک های درمانی، مصرف یکسری از مواد غذایی ممنوع است چرا که احتمال دارد عوارض زیادی برای روند دوره به همراه خواهند داشته باشد. در راستای این توضیحات باید بدانید که برخی از غذاها بعد از انتقال جنین نباید مصرف شوند تا دوام جنین و رشد آن به خطر نیفتد. مهم رتین آنها عبارتند از:
- محصولات حاوی کافئین مانند قهوه، چای، نوشیدنی های انرژی زا و برخی نوشابه ها
- نوشیدنی های الکلی در انواع مدل ها
- غذاهای فرآوری شده و حاوی مواد نگهدارنده مانند کنسروها و غذاهای آماده
- غذاهای دریایی با سطح جیوه بالا مثل ماهی تن و شاه ماهی که جیوه بسیار زیادی دارند.
- گوشت خام یا نیم پخته مانند سوشی، استیک های نیم پخته، همبرگرهای خام و تخم مرغ های نیم پز یا جگر
- دمنوش های گیاهی و داروهای گیاهی مانند آویشن، بابونه، نعناع فلفلی و زنجبیل
بیشتر بخوانید: علائم لانه گزینی بعد از انتقال جنین
رژیم غذایی برای پیشگیری از مشکلات گوارشی پس از انتقال جنین
پس از انتقال جنین، تغییرات هورمونی منجر به مشکلات گوارشی مانند یبوست یا نفخ میشوند. به طور کلی بهتر است که برای جلوگیری از مشکلات گوارشی بعد از این روش، آب فراوان بنوشید و از مصرف حبوبات به دلیل ایجاد نفخ پرهزی کنید. برخی از داروها هم که بعد از انجام انتقال جنین تجویز میشوند، باعث ایجاد یبوست خواهد شد از همین رو با مصرف مواد غذایی مانند میوه و سبزی حاوی فیبر بهبود مییابند. اگر مشکل گوارش شما بیش از حد معمول است، حتما با بهترین متخصص زنان در تهران مشورت نمایید تا با انجام اقدامات فوری سلامت جنین به خطر نیفتد.
سوالات متداول تغذیه بعد از انتقال جنین
مصرف مکمل های ویتامین مانند اسید فولیک و ویتامین D پس از انتقال جنین برای حمایت از رشد جنین و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است. از همین رو پزشک شما مکملهایی مانند آهن، کلسیم یا ویتامین B12 را نیز توصیه میکند. اما در نظر داشته باشید که هیچ یک از این مکمل ها را در صورت عدم تجویز پزشک نباید استفاده کنید.
داروهای مسکن باید تحت نظر پزشک مصرف شوند. مصرف مسکن های غیرنسخه ای یا مسکن های ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن بر روند بارداری تاثیر منفی میگذارد پس هیچ دارویی رو بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
مصرف لبنیات برای تامین کلسیم و پروتئین بسیار مفید است. فقط باید از مصرف محصولات لبنی که از شیر غیر پاستوریزه تهیه شده اند خودداری کنید.
در نهایت…
تغذیه مناسب پس از انتقال جنین نقش پر رنگ و با اهمیتی در موفقیت انتقال جنین دارد. با رعایت رژیم غذایی متعادل و مصرف مواد مغذی ضروری، میتوان شرایط مناسبی برای رشد و تکامل جنین فراهم کرد و از مشکلات گوارشی و سایر اختلالات جلوگیری نمود. به هر حال موفقیت انتقال جنین برای آی وی اف، برای همه افراد یکسان و صد در صد نیست اما رعایت مصرف مواد غذایی و سایر نکات در این امر بی تاثیر نیست.