اگر شما هم یک خانم هستید حتما این قضیه را که دوران بارداری برای بانوان از اهمیت فراوانی برخوردار است را درک میکنید. تمامی افراد علاقمندند که بارداری را با آرامش و بدون دغدغه سپری کنند تا به مرحله زایمان برسند. حال گاهی برخی افراد در این دوران با مشکل رو به رو شده و دچار زایمان زودرس میشوند. آیا شما علائم مهم زایمان زودرس را میشناسید و در این باره اطلاعات دارید؟ در این مقاله برای آشنایی بیشتر با این مورد تمامی موارد لازم را ذکر کردیم.
زایمان زودرس چیست؟
همه خانم های باردار بر این موضوع واقف هستند که هر نوع زایمان اعم از زایمان سزارین و یا زایمان طبیعی زمان و شرایط مناسب خود را دارند. حال در زایمان زودرس نوزاد زودتر از هفته 37 بارداری متولد میشود که در حقیقت این مورد را زایمان زودرس میشناسند زیرا زودتر از موعد طبیعی رخ داده و عوارض زیادی برای مادر باردار و همچنین عوارض جانبی شدیدی برای نوزاد به همراه خواهد داشت. بسیاری از خانم ها به دلیل نداشتن اطلاعات در زمان انقباضات مکرر و غیر طبیعی و خونریزی غیر طبیعی رحم به دکتر زنان خود اطلاع نداده و پس از این انقباضات متعدد پشت سر هم ناگهان با زایمان مواجه میشوند. توصیه بر این است که قبل از اقدام به بارداری حتما تحقیقات لازم را انجام داده و بهترین دکتر زنان و زایمان را برای خود برگزینید تا از مراقبت های قبل از بارداری تا زایمان با اطمینان خاطر تحت نظر ایشان باشید.
انواع زایمان زودرس
زایمان زودرس از نظر زمان، نیز به دو دسته تقسیم میگردد.
زایمان زودرس زودرس
به این معنا میباشد که بارداری از شروع هفته 20 الی 34 بارداری احتمال خاتمه دارد و زایمان رخ میدهد که احتمال زنده ماندن جنین بسیار پایین است.
زایمان زودرس دیررس
به این معنا میباشد که زایمان بین مدت زمان 34 الی 37 بارداری رخ میدهد و نسبت به نوع دیگر احتمال زنده ماندن جنین بیشتر است اما به مراقبت های ویژه نیاز دارد.
خطرات زایمان زودرس
همانطور که در متن مقاله خواندید، زایمان با ماهیت زودرس، به این معناست که نوزاد قبل از هفته 37 بارداری در واقع، نارس است و احتمال زنده ماندن نیز بسیار کم است. نوزادان نارس برای مراقبت های ویژه به تجهیزات بیمارستانی نیاز دارند. حال این نکته مهم است که اگر نوزاد بین هفته 20 الی 26 متولد شود بسیار نارس بوده و حتی ریه آن تکمیل نشده است به همین دلیل احتمال از بین رفتن یا همان مرگ نیز بالا بوده اما نوزادانی که حدودا نزدیک به هفته 37 بارداری متولد میشوند، با مراقبت های نامبرده در بیمارستان و با استفاده از تجهیزات، احتمال زنده ماندن دارد. یکی از تاثیراتی که بر نوزادان متولد شده از زایمان زودرس وارد میشود، مشکلات جسمی و نارسایی مغز است.
برخی عوارض زایمان زودرس
قطعا زایمان زودرس عوارض جدی زیادی به همراه دارد از جمله:
- مرگ جنین
- نارسایی نوزاد
- بیماری ریوی جنین
- مشکلات شنوایی و بینایی نوزاد
- اختلالات تنفسی شدید برای نوزاد
- تاثیر منفی بر سیستم عصبی جنین
مهمترین دلایل زایمان زودرس
- مصرف دخانیات
- بارداری چندقلویی
- نارسایی سرویکس
- بارداری های کمکی
- اختلالات در دهانه رحم
- روش های درمانی نازایی
- فواصل کوتاه زمانی بین دو بارداری
- سوابق زایمان زودرس در بارداری های سابق
مشخصات ظاهری نوزاد زودرس
همانطور که میدانید نوزاد زودرس در اثر زایمان زودرس، در حقیقت رشد کامل نداشته و حتی چربی زیر پوست بدن آن ها هنوز کامل نشده است و این یکی از دلایلی است که با رنگ بدن متفاوت و حتی نمایان شدن رگ های خونی دیده میشوند. خطوط کف دست و کف پا و در صورتی که جنین پسر باشد، خطوط روی کیسه بیضه و … تا این مدت تشکیل نشده است.
چگونه میتوان زایمان زودرس را تشخیص داد؟
برای اینکه این نوع زایمان تشخیص داده شود، متخصص زنان خوب از دو روش بهره میبرد. روشی که در آن طول دهانه رحم را مورد بررسی قرار میدهد و روش دوم نوعی غربالگری میزان پروتئین تولید شده از جنین میباشد. حال به توضیح مختصری از هر یک خواهیم پرداخت.
بررسی طول دهانه رحم
برای بررسی این مورد از سونوگرافی بهره برده و دهانه رحم را از محل اتساع یا جایی که در حال نازک شدن است، مورد بررسی قرار میدهد. این ناحیه باید از لحاظ احتمال وجود عفونت، میزان مایع آمنیوتیک و حتی سن جنین مورد بررسی قرار گیرد. همچنین خود جنین باید حتما از لحاظ اختلالاتی نظیر انواع نارسایی ها مانند نارسایی قلبی یا مغزی مورد معاینه قرار گیرد. بررسی تمامی موارد ذکر شده با استفاده از سونوگرافی امکان پذیر است. در صورتی که هر یک از موارد نامبرده طبیعی نبود باید حتما مادر باردار به استراحت مطلق بپردازد. فشار های لگنی و انقباضات متعدد با فواصل کوتاه و حتی ترشح موکوس به نسبت بیشتر از قبل میشود. توجه داشته باشید در صورتی که علائم هشدار دهنده ای در سونوگرافی مشخص شد از برقراری رابطه جنسی با همسر خود بپرهیزید.
غربالگری فیبرونکتین جنین
این تست زمانی که فرد باردار در حالت معمول قرار دارد، انجام نمیگیرد اما هنگامی که خانم دچار انقباضات متعدد باشد و علائم دیگری از زایمان زودرس در فرد مشاهده شود، میزان فیبرونکتین یا همان پروتئین تولید شده از جنین مورد بررسی قرار میگیرد. اگر اندازه FFN از میزان معمول بیشتر ترشح شود، نشانه ای خطرناک برای بارداری میباشد که نمایانگر احتمال بالای زایمان زودرس است. در صورتی که میزان FFN منفی و پایین باشد، به دلیل اینکه فرصتی دو الی سه هفته ای تا رو به رو شدن با پایان بارداری وجود دارد، خانم باردار در بیمارستان دارای تجهیزات خاص مراقبتی بستری شده و تحت نظر قرار میگیرد تا حداقل ریه جنین تکامل یابد و احتمال زنده ماندن و سایر مشکلات کاهش یابد.