عوارض برداشتن رحم برای بانوانی که این جراحی را انجام داده اند، بسیار شایع و متداول است. این عمل همانند بسیاری از جراحی های دیگر مرتبط با ناحیه تناسلی، دارای خطرات و عوارضی است که بانوان باید قبل از انجام آن، با این موارد آشنایی داشته باشند.
برای اینکه عوارض کمتری را بعد از عمل هیسترکتومی تجربه کنید، حتما متخصص زنان خوب و با تجربه ای را برای خود برگزینید. در ادامه این مقاله به توضیحات کامل در این مورد خواهیم پرداخت.
برداشتن رحم چه عوارضی دارد؟
به طور کلی عمل برداشتن رحم نسبت به سال های گذشته به دلیل پیشرفت تکنولوژی و تکامل دانش پزشکی، با عوارض کمتری همراه است. اکثریت این عوارض کوتاه مدت هستند اما به نوع مراقبت های بیمار نیز بستگی دارند. بهترین متخصص زنان در مورد خطرات برداشتن رحم در جلسه مشاوره ای صحبت خواهد کرد تا شما به طور کامل با روند جراحی و عوارض جسمی و روحی آن آشنا باشید و با استرس و اضطراب ناگهانی بعد از عمل روبرو نشوید. در ادامه برخی از این موارد را نام میبریم.
- خونریزی
- عفونت
- لخته های خون
- درد و ناراحتی
- تغییرات هورمونی
- خستگی و بی حالی مداوم
- یبوست یا مشکلات گوارشی
- مشکلات در زندگی جنسی
- تغییر در وزن و متابولیسم بدن
- آسیب به ارگان های مجاور مانند مثانه، روده و عروق خونی
عوارض طولانی مدت برداشتن رحم
برداشتن رحم میتواند عوارض طولانی مدتی برای بعضی از خانم ها به همراه داشته باشد. این عوارض برای همه افراد اتفاق نمیافتد و به شرایط عمومی فرد و عوامل محیطی نیز بستگی دارد. به عنوان مثال:
1.اگر به طور همزمان با جراحی هیسترکتومی، تخمدانها نیز برداشته شوند ممکن است باعث یائسگی زودرس شود. معمولا علائمی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه، خشکی واژن و تغییرات خلقی را به همراه دارد.
2.کاهش سطح هورمون استروژن منجر به افزایش خطر بیماریهای قلبی و پوکی استخوان خواهد شد که از عوارض بلند مدت برداشتن رحم بشمار میرود.
3.احساس از دست دادن زنانگی و تأثیرات منفی بر زندگی جنسی و روابط، به مرور زمان موجب پیدایش افسردگی خواهد شد.
4.این احتمال وجود دارد که شما بعد از انجام این عمل درمانی برای مدت زمان بسیار طولانی، مشکل بی اختیاری ادرار را تجربه کنید.
اگرچه این عوارض برای همه زنان رخ نمیدهد و بسیاری از زنان بعد از عمل جراحی بهبود مییابند و از تسکین علائم قبلی برخوردار میشوند، اما مهم است که قبل از انجام عمل، با متخصص زنان خود در مورد تمامی جوانب و عوارض ممکن صحبت کنید و تصمیم آگاهانه ای بگیرید.
راهکارهای موثر در کاهش عوارض برداشتن رحم
برای کاهش عوارض ناشی از برداشتن رحم، میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید. قابل ذکر است که این اهکار های بیان شده برای همه افراد پاسخ صد در صدی نمیدهند و هر فرد باید در این مورد با پزشک زنان خود مشورت داشته باشد.
- با پزشک خود درباره تمامی جوانب و عوارض احتمالی صحبت کنید.
- تستهای لازم و اطمینان از آمادگی جسمانی و روانی قبل از عمل را انجام دهید.
- استراحت کافی و پرهیز از فعالیتهای سنگین در دوران بهبودی داشته باشید.
- به رعایت بهداشت شخصی به جهت جلوگیری از عفونت اهمیت دهید.
- داروهای مسکن و آنتی بیوتیک را به تجویز پزشک در زمان معین استفاده کنید.
- از روشهای غیر دارویی مانند کمپرس گرم یا سرد برای کاهش درد و ناراحتی بهره ببرید.
- انجام تمرینات کف لگن برای تقویت عضلات لگن و کاهش خطر بیاختیاری ادرار
- مراجعه منظم به پزشک برای بررسی وضعیت سلامت و پیشگیری از مشکلات احتمالی
- مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم و ویتامین D برای کاهش خطر پوکی استخوان بسیار مهم است و از عوارض طولانی مدت این جراحی جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید : آیا برداشتن تخمدان باعث ناباروری می شود؟
نتیجه گیری
با خواندن این مقاله دانستید که این عمل جراحی به تسکین بسیاری از مشکلات جدی مانند فیبرومها، اندومتریوز، سرطان رحم و درد شدید منجر شود، اما در عین حال میتواند عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی نیز داشته باشد.
عوارض کوتاهمدت شامل درد، خونریزی، عفونت و مشکلات گوارشی است، در حالی که عوارض بلندمدت میتواند شامل تغییرات هورمونی، افزایش خطر پوکی استخوان، تغییرات وزنی، مشکلات ادراری و تأثیرات روانی باشد.
برای کاهش عوارض و بهبود سریعتر، مشاوره با پزشک، آمادگی قبل از جراحی، مدیریت درد، رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی منظم، مدیریت تغییرات هورمونی، حمایت روانی و اجتماعی، پیگیری و معاینات منظم، و مراقبت از خود اهمیت زیادی دارد.