فرق بچه های آی وی اف و طبیعی

دکتر زهرا خلج » فرق بچه های آی وی اف و طبیعی
۵ دقیقه
فرق بچه های آی وی اف و طبیعی

فرق بچه های آی وی اف و طبیعی

آنچه می خوانید...

فرق بچه های آی وی اف و طبیعی چیست؟ با روش‌های مختلف درمان ناباروری مانند آی وی اف بسیاری از زوجین می‌توانند به آرزوی خود برسند و صاحب فرزند شوند. آی وی اف برای خانم‌ها در هر سن و وضعیت سلامتی، روش‌ مناسبی است که می‌تواند رویای مادر شدن را به حقیقت تبدیل کند، اما سوالی که ممکن است برای برخی از افراد ایجاد شود این است که آیا بچه‌هایی که به روش آی وی اف به دنیا می‌آیند با نوزادانی که به روش طبیعی متولد می‌شوند تفاوتی دارند یا خیر؟ در ادامه‌ی مقاله این موضوع را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

فرق جنین آی وی اف و طبیعی

تفاوت جنین آی وی اف و طبیعی چیست؟

لقاح آزمایشگاهی نام دیگر روش درمان ناباروری با آی وی اف است، به همین دلیل برخی از افراد گمان می‌کنند کودکانی که به این روش به دنیا می‌آیند با کمک یک روش مصنوعی یا با دستکاری‌های ژنتیکی ایجاد شده‌اند در صورتی که آی وی اف فقط یک روش کمک باروری است و فرزندآوری و باروری را برای زوجینی که نمی‌توانند به روش طبیعی باردار شوند، تسهیل می‌نماید.

برای اکثر زوج‌هایی که به روش آی وی اف بارور می‌شوند از تخمک و اسپرم خود زوجین برای لقاح استفاده می‌شود. در مواقع نادر ممکن است از اسپرم و یا تخمک اهدایی استفاده شود. در تشکیل جنین تنها از اسپرم و تخمک طبیعی استفاده می‌شود و هیچ گونه ماده‌ی ژنتیکی دستکاری شده در این فرآیند دخیل نیست.

آی وی اف فقط محیطی را فراهم می‌آورد که لقاح اسپرم و تخمک تحت شرایط کنترل شده، ساده‌تر صورت بگیرد. در تشکیل یک جنین طبیعی، اسپرم وارد رحم می‌شود و در لوله‌ي فالوپ با تخمک لقاح می‌یابد. تخمک لقاح یافته بعد از چند روز در دیواره‌ی رحم لانه گزینی می‌کند.

 اما در روش آی وی اف اسپرم و تخمک ابتدا از پدر و مادر بازیابی می‌شوند و سپس در شرایط آزمایشگاهی با یکدیگر لقاح پیدا می‌کنند، جنین‌های تشکیل شده بعد از چند روز به رحم مادر انتقال یپدا می‌کنند.

بنابراین تنها تفاوت کودکان طبیعی و کودکانی لقاح آزمایشگاه در محیطی است که لقاح صورت می‌گیرد. جنین طبیعی در نتیجه‌ی رابطه‌ی جنسی طبیعی در محیط رحم تشکیل می‌شود اما جنین آی وی اف در محیط آزمایشگاهی تشکیل می‌شود و سپس به رحم مادر انتقال پیدا می‌کند.

مراحل رشد و نمو جنین آی وی اف بعد از انتقال به رحم و لانه گزینی کاملاُ مشابه جنینی است که به روش طبیعی تشکیل شده است.

بیشتر بخوانید: تفاوت بچه های میکرواینجکشن با بارداری طبیعی

تفاوت بارداری طبیعی و لقاح مصنوعی آی وی اف

تمام علائم بارداری در خانم‌هایی که به روش طبیعی بارداری شده‌اند با خانم‌هایی که به روش آی وی اف باردار شده‌اندکاملاُ یکسان است. حتی نحوه‌ی زایمان در این دو گروه نیز کاملاُ یکسان بوده و ممکن است به روش طبیعی و یا سزارین انجام شود.

تنها تفاوت این است خانم‌هایی که به روش آی وی اف باردار می‌شوند از همان ابتدا تا هفته‌ی دهم بارداری باید کمی بیشتر از مادرانی که به روش طبیعی بارداری شده‌اند تحت نظارت بهترین متخصص نازایی در تهران قرار داشته باشند.

نتایج مطالعات انجام شده بین بچه‌هایی آی وی اف و طبیعی

نتایج تحقیقی که در سال 2002 منتشر شد نشان می‌دهد که هیچ گونه تفاوتی بین نوزادانی که به روش طبیعی ایجاد شده‌اند و نوزادانی که به روش آی وی اف به دنیا آمده‌اند وجود ندارد.

این تحقیق علاوه بر سلامت جسم به بررسی سلامت روان و حتی روابط بین فرزند و والدین پرداخت. تمام بررسی‌های انجام شده هیچ گونه تفاوتی را بین کودکان لقاج طبیعی و کودکان لقاح آزمایشگاهی نشان نداد.

در مطالعه‌ی بزرگ دیگری که نتایج آن در مجله انجمن پزشکی امریکا منتشر شد بیش از 1.5 میلیون کودکی که به روش آی وی اف متولد شده بود با کودکانی که با لقاح طبیعی باردار شده‌ بودند از لحاظ سلامت مورد ارزیابی قرار گرفتند و هیچ گونه تفاوتی در سلامت این دو گروه مشاهده نشد.

در جمعیت عمومی حدود سه تا پنج درصد احتمال تولد نوزادی با نواقص مادرزادی وجود دارد اما داده‌هایی که در حال حاضر موجود است نشان می‌دهد که میزان نواقص مادرزادی در نوزادانی که به روش آی وی اف به دنیا می‌آیند حدود یک درصد است (به دلیل اینکه اسپرم و تخمک‌هایی که برای لقاح انتخاب می‌شوند، کاملاُ سالم هستند و تنها جنین‌های سالم به رحم انتقال داده می‌شوند.)

از سال 1978 که اولین آی وی اف انجام شد تاکنون چند میلیون کودک به روش آی وی اف متولد شده‌اند و با توجه به افزایش مشکلات ناباروری تعداد این کودکان در آینده افزایش خواهد یافت.

کلام آخر

با بالا بردن سطح آگاهی جامعه باید عموم مردم را نسبت به کودکانی که به روش آی وی اف متولد می‌شوند آگاه ساخت تا هرگونه خرافات و تصورات نا به جا در مورد این کودکان از بین برود. در برخی موارد برچسب‌هایی مانند “بچه‌ی آزمایشگاهی” می‌تواند در روحیه‌ی کودک تاثیر نامطلوب داشته باشد و منجر به آسیب روحی او شود.

همان گونه که در این مقاله اشاره شد این کودکان هیچ گونه تفاوتی از لحاظ جسمی، روحی و یا سایر موارد با کودکانی که به روش طبیعی لقاح یافته‌اند ندارند.

دکتر زهرا خلج

جراح و متخصص زنان و زایمان و زیبایی
فلوشیپ فوق تخصصی نازایی (IVF) و اندوکرینولوژی باروری، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *