با انواع حرکات جنین در بارداری آشنا شوید!

دکتر زهرا خلج » با انواع حرکات جنین در بارداری آشنا شوید!
۵ دقیقه
خطر حرکت جنین

با انواع حرکات جنین در بارداری آشنا شوید!

آنچه می خوانید...

تقریبا تمامی بانوانی که تجربه اول بارداری خود را سپری می‌کنند، علاقمند هستند که بدانند حرکات جنین از چند هفتگی شروع می‌شود و تکان خوردن های جنین چگونه احساس می‌شود؟ آیا شما این مورد را می‌دانید که برخی حرکات جنین نشان از وجود مشکلی می‌باشد؟

جنین در ماه های مختلف

آشنایی با حرکات جنین

یکی از قشنگ ترین حس های بارداری و مادر شدن، حرکات ریز جنین در شکم در اوایل سه ماهه دوم است. با این حرکات مادر از سالم بودن و یا زنده بودن کودک خود لذت می‌برد و متوجه می‌شود که جنین در حال رشد است. در سه ماه اول بارداری جنین هنوز برای تکان خوردن، بسیار کوچک است و خانم باردار در این زمان بیشتر درگیر مواردی چون حالت تهوع و علائم بارداری می‌باشد. مادرانی که بارداری دوم را تجربه می‌کنند، حتما باید بدانند که هر نوزاد دارای ویژگی های منحصر به فردی می‌باشد بنابراین انواع حرکات جنین در حال حاضر نباید با حرکات و تکان های جنین گذشته، مورد مقایسه قرار گیرد.

روند تکامل انواع حرکات جنین در هفته های بارداری

در ابتدا باید حتما این نکته را بدانید که حرکات جنین در مادران باردار متفاوت است. به عنوان مثال برخی از نوزادان به طور عادی دارای حرکات بسیار کمی هستند و بیشتر تمایل دارند که در یک گوشه از رحم بنشینند اما بعضی دیگر به طور عادی پر جنب و جوش هستند و در تمامی فضایی که در اختیار دارند، حرکت می‌کنند.

در ابتدا این حرکات بسیار ظریف و آرام است اما به مرور با افزایش اندازه نوزاد، این حرکات به لگد زدن، چرخیدن و غلت زدن تبدیل می‌شود. حتی در برخی از موارد مشاهده شده است که مادر باردار، حرکات سکسکه نوزاد خود را در شکم احساس می‌کند.

حرکات جنین از هفته 7 تا  هفته 10 بارداری

زمانی که جنین در هفته هفتم قرار دارد یعنی می‌تواند تمامی اندام های خود را به راحتی تکان دهد اما مادر متوجه این تکان ها نخواهد شد. در هفته 9 و 10 بارداری مواردی چون خمیازه کشیدن و مکیدن انگشت برای جنین آغاز می‌شود.

حرکات جنین از هفته 13 تا هفته 20 بارداری

در هفته 13 بارداری اگر مادر پوست شکم خود را لمس کند، احتمالا دست و پاهای کودک که تکان می‌خورد نیز احساس می‌شود. در هفته های 15 بارداری به بعد تمامی تکان های نوزاد احساس می‌شود. خانم ها در تجربه اول بارداری خود ممکن است اولین تکان های کودک خود را حدودا یک هفته با تاخیر احساس کنند که جایی برای نگرانی وجود ندارد.بنابراین این مورد را متوجه شدید که زمانی مادر تکان های جنین را احساس می‌کند که سه ماه اول بارداری به اتمام رسیده باشد.

حرکات جنین از هفته 20 تا هفته 36 بارداری

در این فواصل زمانی تمامی حرکات جنین چرخشی و قابل تشخیص هستند. در ماه های ششم بارداری نوزاد دارای ستون فقرات کامل است و می‌تواند تمام مفاصل خود را به حرکت در بیاورد.

نوزادانی که دارای حرکات ضعیف هستند باید این نکته را بدانند که ممکن است به طور مداوم این حرکات کاهش یابد. در ماه های آخر بارداری به دلیل اینکه فضای رحم نسبت به اندازه نوزاد کوچک است و میزان حرکت نوزادان بسیار افزایش می‌یابد، ممکن است مادر حرکات جنین را غیر عادی تلقی کند.

حرکات جنین در ماه نهم بارداری

ماه نهم بارداری رحم در محدودترین فضا برای جنین قرار دارد و به همین دلیل جنین نمی‌تواند به راحتی ضربات کوبنده را وارد نماید. بنابراین به دلیل اینکه حرکات جنین محدود می‌شود، سعی می‌کند با قدرت بیشتری اندام خود را حرکت دهد که  در نهایت ممکن است مادر باردار این فشار و ضربه را احساس کند. تعداد حرکاتی که به ثبت می‌رسد باید حدودا 10 عدد شود. در صورتی که تعداد این ضربات کمتر از 10 عدد بود، یک ماده غذایی شیرین یا نوشیدنی شیرین میل کنید و به پهلوی سمت چپ دراز بکشید و بعد از آن حرکات جنین را مورد بررسی و شمارش قرار دهید. ماده غذایی شرین سبب شده تا کودک دوباره به فعالیت بپردازد و جنب و جوشش افزایش یابد. خانم های بارداری که در سه ماهه دوم بارداری با کم تحرکی جنین رو به رو هستند، حتما باید سلامت جنین را تحتبررسی قرار دهند تا خدایی نکرده مرده زایی به وجود نیاید.

یکی از مواردی که برای دکتر زنان بسیار مهم بشمار می‌رود، این است که تعداد ضربات و یا تعداد حرکات جنین خود را در طول هر روز بشمارید. شمردن این تعداد ضربات اینگونه است که باید یک ساعت از شب یا صبح را در نطر بیگیرید و تعداد جرکات جنین در آن مدت زمان رابشمارید و به متخصص زنان خود اطلاع دهید.

حرکات جنین دختر بیشتر است یا پسر؟

در واقع باید ذکر کرد که حرکات و میزان تحرک جنین ارتباطی با نوع پسر یا دختر بودن جنین ندارد. تنها تفاوتی که در این میان می‌توان قائل بود، این است که حرکات جنین در هنگام شب تا حدودی افزایش می‌یابد.

حرکت جنین در کدام قسمت شکم احساس می‌شود؟

ابتدا باید این نکته را بدانید که بالایی ترین نقطه رحم حدود دو سانت بالاتر از ناف واقع می‌شود. خانم های باردار ابتدایی ترین حرکات و لگد های جنین را در اندام های پایینی مانند لگن یا فضای پایین شکم احساس می‌کنند. با افزایش رشد جنین و رسیدن به ماه سوم، جنین از ناحیه لگن خارج شده و حرکات جنین در هر ناحیه ای از شکم مادر احساس می‌شود.

دکتر زهرا خلج

جراح و متخصص زنان و زایمان و زیبایی
فلوشیپ فوق تخصصی نازایی (IVF) و اندوکرینولوژی باروری، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی

3 پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *