آزمایشات دوران بارداری از مهم ترین مراقبت هایی است که مادر باید برای سلامت خود و جنین انجام دهد. با انجام آزمایشات بارداری تا حد زیادی از بروز مشکلات نقص مادرزادی، بیماری های ژنتیکی، عوارض بارداری و … می توان جلوگیری کرد. برخی از این آزمایشات طبق تشخیص پزشک و با توجه به شرایط مادر تجویز خواهد شد. در ادامه بیشتر درباره آزمایش های دوران بارداری مثل آزمایش خون بارداری، آزمایش ادرار در بارداری، آزمایشات بعد از بارداری، آزمایشات دوران بارداری، سونوگرافی بارداری و … خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
آزمایش های دوران بارداری
عموما 4 نوع آزمایش دوران بارداری وجود دارد که پزشکان به خانم های باردار توصیه می کنند. روش های غربالگری زیر در دوران بارداری توصیه می شود:
- تست آلفا فتوپروتئین (AFP) یا تست نشانگر چندگانه
- آمنیوسنتز
- نمونه برداری از پرزهای جفتی
- آزمایش DNA جنین بدون سلول
- نمونه گیری از طریق پوست (برداشتن نمونه کوچکی از خون جنین از بند ناف)
- اسکن با امواج فراصوت
آزمایش خون بارداری بدون نسخه پزشک
انجام آزمایشات دوران بارداری مثل آزمایش خون و ادرار برای تمام خانم های باردار ضروری است. آزمایش خون را بدون نسخه پزشک نیز می توان انجام داد. انجام آزمایش خون و ادرار برای بررسی موارد زیر در خانم های باردار ضروری است:
- کم کاری یا پرکاری تیروئید
- دیابت بارداری
- ایدز، هپاتیت B و بیماری های مقاربتی
- کم خونی
- تست کومبس غیرمستقیم در مادران RH منفی
- قند و پروتئین در ادرار
- وجود عفونت در ادرار
- و…
آزمایش ادرار در بارداری برای چیست؟
برای تشخیص مشکلات و بیماری های مادر و بررسی وضعیت سلامت مادر در طول دوران بارداری انجام یک سری آزمایشات از جمله آزمایش ادرار در بارداری ضروری است. در آزمایش ادرار قند، پروتئین، کتون، گلبول های سفید و قرمز و باکتری ها بررسی می شوند.
آزمایش های قبل بارداری
پیش از باردار شدن باید مراقبت ها و آزمایشاتی را انجام دهید چرا که در این صورت بارداری پر خطر یا سقط جنین و نقش مادرزادی و … در نوزاد کمتر خواهد بود. برای انجام آزمایش های پیش از بارداری بهتر است با پزشک زنان مشورت داشته باشید تا با توجه به سابقه پزشکی شما تصمیم به انجام آزمایشات و غربالگری هایی جهت بارداری سالم تر شما انجام دهد. پزشک شما ممکن است از شما بخواهد که موارد زیر را انجام دهید:
- یک معاینه فیزیکی شامل اندازه گیری وزن و…
- بررسی فشار خون
- معاینه لگن
- آزمایش پاپ اسمیر
- بررسی گروه خونی و فاکتور Rh خون
توصیه می کنیم در صورتی که سابقه بیماری خاصی در خانواده شما وجود دارد به یک مشاور ژنتیک مراجعه کنید.
مراقبت های دوران بارداری
مراقبت های دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد. برای انجام مراقبت های دوران بارداری در مورد داروهایی که مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید. شما فقط باید داروهایی را مصرف کنید که تحت نظر پزشکتان تجویز شده است که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است. همچنین از مصرف الکل و دخانیات خودداری کنید و مصرف کافئین را محدود کنید.
آزمایشات بعد از بارداری
بعد از انجام آزمایشات قبل از بارداری و آزمایشات تشخیص بارداری در زمانی که پزشک مطمئن باشد که عمل لقاح انجام شده و بارداری اتفاق افتاده است حال زمان انجام آزمایشات بعد از بارداری می باشد. یکی از کاربردی ترین و مهم ترین آزمایشات بعد از بارداری انجام آزمایش تشخیص نقص نوزاد می باشد. از دیگر آزمایشات دوران بارداری می توان آزمایشات غربالگری مادر و غربالگری کودک، تست HPV و … را نام برد.
چه وقت باید تست حاملگی داد؟
یکی از دغدغه های خانم ها تشخیص زمان مناسب تست حاملگی است. چرا که بارداری دوران بسیار مهم و تاثیرگذاری در دوران حیات یک خانم می باشد. بهترین زمان برای انجام تست بارداری در زمانی است که چرخه قاعدگی شما از حالت نرمال خارج شده باشد و در زمان معین پریود نشده باشید. البته تغییرات در چرخه قاعدگی طبیعی است با توجه به اینکه چرخه قاعدگی خانم ها عموما بین 30 تا 36 روز می شود پیشنهاد ما برای انجام تست حاملگی در روز 37 چرخه قاعدگی می باشد.
سوالات متداول آزمایشات دوران بارداری
بهترین زمان برای تشخیص بارداری با آزمایش خون، انجام تست 10 روز پس از لقاح می باشد.
بلافاصله بعد از برقراری رابطه امکان تست حاملگی با بی بی چک وجود ندارد. برای انجام تست حاملگی با بی بی چک باید تا روز پریود و حتی چند روز بعد از آن نیز منتظر بمانید.