التهاب لگن (PID) یک بیماری عفونتی است که علت آن باکتری های مقاربتی هستند. در بین انواع مختلفی از باکتری ها که عامل بیماری انسان هستند؛ عفونت ناشی از باکتری های سوزاک یا کلامیدیا، باعث التهاب در ناحیه لگن می شوند. التهاب لگن در زنان باعث عفونت در اندام های تولید مثلی مانند رحم، لگن و قسمت تحتانی شکم می شود. اگر التهاب لگن درمان نشود، عفونت این بیماری به خون وارد شده و بسیار خطرناک و کشنده می باشد.
اگر هر گونه درد یا علائم مشکوک در ناحیه تناسلی خود دارید در اسرع وقت به پزشک زنان مراجعه کنید. شما می توانید با مراجعه به بهترین متخصص زنان در تهران از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. در بیماری التهابی لگن باکتری هایی که از طریق آمیزش به فرد منتقل می شود، ابتدا وارد واژن شده و موجب عفونت واژن و رحم خواهد شد. با گذشت زمان این عفونت، لگن را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین علت نام این بیماری را التهابی لگنی گذاشته اند.
علت التهاب لگن چیست؟
علت ابتلا به التهاب لگن (PID) می تواند به عوامل متعددی بستگی داشته باشد. پزشکان بسیاری از باکتری هایی که مقاربتی هستند را عامل ابتلا به بیماری التهابی لگن می دانند. آزمایشات نشان داده است که بیماری التهاب لگن در زنان به دلیل ابتلا به عفونت باکتریایی سوزاک و کلامیدیا به وجود می آید. به طور معمول این دو عفونت باکتریایی در زنانی به وجود می آید که رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشند.
هنگامی که دهانه رحم مستعد بیماری می شود، باکتری های عفونت زا فرصت وارد شدن به دستگاه تناسلی را پیدا می کنند. به طور معمول علائم عفونت زنان در لگن در زمان قاعدگی، بعد از زایمان و حتی پس از سقط جنین رخ می دهد. احتمال خیلی کمی وجود دارد که ابزار های جلوگیری کننده از بارداری مانند گذاشتن IUD در رحم، حامل باکتری عفونت زا التهابی لگن باشد. به طور کلی رابطه جنسی محافظت نشده و خارج از چارچوب اخلاقی، علت بیماری های مقاربتی خواهد بود.
از دیگر علل های بیماری التهابی لگن می توان به استفاده از دوش مداوم واژینال اشاره کرد. استفاده از دوش واژینال به طور مداوم، میزان تعادل باکتری های مفید و مضر را بر هم می زند. همچنین اگر از قبل به یک یا چند بیماری مقاربتی مبتلا شده باشید، خطر ابتلا به (PID) در شما بیشتر خواهد بود.
از کجا بدانیم التهاب لگن داریم؟
علائم التهاب لگن در زنان و نشانه های این بیماری ممکن است آن قدر خفیف باشد که تشخیص آن با دشواری روبرو شود. برخی از زنان که دچار بیماری التهابی لگنی می شوند، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند و با شروع بیماری دیگر به التهاب لگن پی ببرند. داشتن چندین علائم زیر در هنگام ناخوش احوالی و درد شکم و لگن، ممکن است ناشی از بیماری التهابی لگن در زنان باشد:
- داشتن درد خفیف تا بسیار زیاد در ناحیه تحتانی شکم، واژن، مقعد و لگن
- داشتن درد در ناحیه بالایی شکم
- وجود ترشحات غیر طبیعی با بوی نامطبوع و زننده از واژن
- خونریزی های بی دلیل و غیر طبیعی از رحم، مخصوصا حین یا بعد از چرخه قاعدگی یا برقراری رابطه جنسی
- درد شدید و غیر طبیعی در هنگام مقاربت
- خستگی شدید و بی دلیل
- بروز اختلال مداوم در چرخه قاعدگی زنان
- تب شدید و گاهی اوقات همراه با لرزیدن
- درد نامعلوم در هنگام ادرار کردن، مشکل داشتن در دفع ادرار یا حتی تکرر ادرار
موارد نام برده شده به عنوان علائم التهاب لگن در زنان، ممکن است حتی در برخی از بیماران التهاب لگنی دیده نشود! همچنین برخی از علائم بالا می تواند طیفی از شرایط خفیف تا متوسط و زیاد را شامل شود. برای بررسی بیشتر در زمینه بیماری التهابی لگن، بهتر است هر چه سریع تر به بهترین متخصص نازایی در تهران مراجعه کرده و مشاوره های لازم را دریافت نمایید.
آزمایشات بیماری التهاب لگن
بیماری التهابی لگن یا (PID) ممکن است باعث ایجاد زخم و خونریزی در لوله های رحمی یا اندام های تولید مثلی شود. به همین علت پزشک متخصص زنان، بیماران را به گرفتن آزمایشات تخصصی ارجاع می دهد. اگر پزشک متخصص بیماری علائم التهاب لگن در زنان را تشخیص دهد، آزمایش های بیشتری را برای بررسی ناحیه تناسلی و مقعد و لگن توصیه خواهد کرد. آزمایشات بیماری التهاب لگن عبارت هستند از:
- آزمایشات ادرار و خون
در آزمایش خون میزان گلبول های سفید را اندازه گیری می کنند تا از میزان عفونت یا التهاب مطلع شوند. همچنین پزشک ممکن است آزمایشاتی مانند ایدز یا بررسی سایر عفونت های مقاربتی هم پیشنهاد کند.
- سونوگرافی
سونوگرافی ناحیه شکم و رحم کمک می کند تا تصاویری از ارگانیسم تولید مثل تهیه شود.
- لاپاراسکوپی
منظور از لاپاراسکوپی، وارد کردن یک دوربین جراحی به داخل شکم است که به آن آندوسکوپ میگویند. پزشکان با استفاده از آندوسکوپ که از ناحیه شکم توسط یک جراحی کوچک وارد می شود، می توانند اندام های تولید مثلی و لگن را مشاهده و بررسی کنند.
- استفاده از اشعه ایکس
یکی دیگر از روش هایی که پزشک می تواند اندام داخلی بدن را برای تشخیص علائم عفونت زنان در لگن انجام دهد، استفاده از اشعه ایکس است.
عوارض بیماری التهاب لگن
اگر التهاب لگن در زنان درمان نشود، آسیب های جبران ناپذیری مانند بافت اسکار در لوله های تولید مثلی ایجاد می کند. حتی می تواند موجب آبسه کردن لوله های فالوپ شود. با این روند بیماری، دستگاه تولید مثلی زنان آسیب می بیند و شانس بارداری کاهش پیدا می کند. عوارض دیگری که عفونت لگنی باعث آن می شود عبارت هستند از:
- افزایش ناباروری
همان طور که در بالا گفته شد اگر بیماری التهابی لگن (PID) درمان نشود، خطر ابتلا به ناباروری را افزایش می دهد.
- امکان حاملگی خارج از رحم
یکی از دلایل اصلی که موجب حاملگی خارج از رحم در زنان باردار می شود، عفونت و التهاب های لگنی است. عفونت و التهاب لگن باعث می شود که لوله فالوپ دچار بافت اسکار شده و تخمک گذاری خارج از لوله فالوپ انجام شود. حاملگی خارج از رحم نیازمند مراقبت های اورژانسی است، زیرا در اثر خونریزی شدید باعث تهدید زندگی مادر می شود.
- احساس درد مزمن در ناحیه لگن
بیماری التهاب لگن (PID) باعث به وجود آمدن درد شدید در ناحیه لگن و اندام های تولید مثلی می شود. این درد در زمان قاعدگی یا مقاربت شدیدتر خواهد شد.
- ایجاد آبسه در تخمدان ها
از آن جایی که عفونت ناحیه لگن آسیب بسیار زیادی به دستگاه تولید مثلی وارد می کند، آبسه کردن تخمدان ها دور از انتظار نخواهد بود.
درمان بیماری التهابی لگن
درمان زود هنگام در زمینه عفونت های لگنی می تواند عوارض بیماری التهابی را کاهش دهد. اگر عفونت های لگنی درمان نشوند، درد مزمن و شدید باعث وسیع تر شدن زخم ها در دستگاه تولید مثلی می شوند. در ادامه به برخی از روش های درمانی بیماری التهابی لگن (PID) اشاره شده است:
- استفاده از آنتی بیوتیک ها
برای بهبودی سریع از بیماری های مقاربتی، پزشک ترکیبی از آنتی بیوتیک ها برای شما تجویز می کند. بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لگن، باید متناسب با شرایط سلامتی شما تجویز و مصرف شود. بعد از آن که پزشک نتایج آزمایشات را بررسی کرد در صورت وجود بیماری التهاب لگن، مصرف آنتی بیوتیک را پیشنهاد می کند. بعد از گذشت سه روز از مصرف آنتی بیوتیک، دوباره ویزیت خواهید شد تا تاثیرات دارو بررسی شود.
- پرهیز موقتی از رابطه جنسی
توصیه می شود تا پایان دوره درمان بیماری التهابی لگن از برقراری هر گونه ارتباط جنسی خودداری کنید. اگر در دوران بارداری هستید یا دچار آبسه لوله فالوپ شده اید، باید تحت نظر پزشک و در بیمارستان بستری شوید تا بهبودی حاصل شود.
- بررسی و درمان شریک جنسی
شریک جنسی نیز باید توسط پزشک ویزیت گردد تا از انتقال عفونت مجدد به بدن خانم جلوگیری شود. شرکای جنسی آلوده خطر ابتلا به بیماری های دیگر را بالا می برند.
نتیجه گیری
بیماری التهابی لگن (PID) در زنان که با عفونت لگن هم شناخته می شود، درد شدید و ناگهانی در ناحیه لگن، زیر شکم و اندام تناسلی ایجاد می کند. این بیماری زمانی به وجود می آید که عفونت از طریق رابطه جنسی متعدد به رحم وارد شود. بیماری التهابی لگن از طریق عفونت ناشی از باکتری های سوزاک یا کلامیدیا است که در صورت عدم درمان منجر به مرگ و نازایی می شود.