رعایت مراقبت های بعد از IVF بعد از انتقال جنین پس از انتقال جنین از اهمیت بالایی برخوردار است یعنی باید از انجام فعالیتهای سنگین بدنی خودداری نمایید. مصرف به موقع داروهای تجویزشده، دوری از هرگونه استرس، نوشیدن مایعات کافی و تغذیه سالم جزء مهم ترین ها محسوب می شود. دقت داشته باشید در طی این زمان اگر هرگونه علائم غیرعادی، مانند خونریزی شدید یا درد را تجربه کردید لازم است تا سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
نکات مراقبتی بعد از IVF
مراقبت های بعد از IVF، از این نظر که میتواند درصد موفقیت روش آی وی اف و شانس باروری در فرد را افزایش دهد، دارای اهیمت بالایی بوده و به همین دلیل بهتر است دستورالعملهای مربوط به آن را جدی بگیرید در ادامه به طور مختصر در مورد هریک از این نکات صحبت خواهیم کرد.
استراحت پس از انتقال جنین
پس از انتقال جنین در فرآیند IVF، بدن به زمان نیاز دارد تا جنین بتواند به دیواره رحم متصل شود. استراحت نسبی میتواند به افزایش شانس لانهگزینی موفق کمک کند. البته استراحت مطلق توصیه نمیشود، اما بهتر است از فعالیتهای شدید، ورزشهای سنگین و بلند کردن اشیای سنگین پرهیز شود. همچنین، استراحت باعث کاهش استرس میشود که برای تثبیت بارداری بسیار اهمیت دارد.
تغذیه و رژیم غذایی بعد از IVF
پس از انجام آی وی اف و انتقال جنین، مانند آن چه در مراقبت های بعد از IUI گفته شده است، باید رژیم تغذیهای سالم و متعادلی را در پیش بگیرید. چرا که یک رژیم غذایی کامل و اصولی، افزون بر وزن مناسب و طبیعی که به شما میدهد، سلامتی مادر و جنین را در طول دوران حاملگی به خوبی تضمین میکند. نکاتی که به طور کلی بهتر است در رژیم غذایی خود پس از انجام IVF در نظر بگیرید، شامل موارد زیر است:
- مصرف میوهها و سبزیجات تازه
- مصرف حبوبات شامل لوبیا، نخود، عدس، لپه و …
- مصرف انواع غلات مانند گندم، برنج، ذرت، جو دو سر، بلال و …
- دریافت پروتئین با مصرف غذاهایی مانند مرغ، ماهی، تخم مرغ و …
- خودداری از مصرف مواد غذایی آماده و حاوی نگهدارندهها و طعم دهندههای صنعتی
- قرار دادن موادی نظیر دانههای خوراکی، انواع مغزها، روغن زیتون، آواکادو و … برای تامین چربی سالم و کافی برای بدن
ورزش کردن بعد از IVF
ورزش کردن بعد از IVF و انتقال جنین، نه تنها برای بارداری شما خطر و آسیبی در پی نخواهد داشت، بلکه یکی از مراقبتهای توصیه شده از سوی پزشکان برای بعد از انجام آی وی اف است. در واقع، تحقیقات نشان داده است کسانی که از وزن متعادل و شاخص BMI مناسبی برخوردار بوده و همچنین ورزش کردن را در برنامهی هفتگی خود قرار دادهاند، رحم آمادگی بیشتری برای بارداری خواهند داشت.
البته بهتر است از انجام ورزشهایی مانند دویدن و یا دیگر فعالیتهای سنگین در دوران بارداری اجتناب نمایید و ورزشهای سبکتری مانند شنا، یوگا، پیادهروی و قدم زدن را جایگزین آن نمایید.
نحوه خوابیدن بعد از IVF
طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده، نحوه خوابیدن بعد از IVF در لانه گزینی جنین، تاثیر بالایی نداشته و شاید تنها نکته دارای اهمیت در این موضوع، راحت بودن فرد هنگام خوابیدن و اذیت نشدن او است. اما با رعایت مواردی مانند آن چه در زیر گفته شده است، میتوان شرایط بهتری برای خوابیدن و استراحت کردن فراهم کرده و کیفیت خوب را بالا برد، این نکات عبارتند از:
- دوش گرفتن قبل از خواب
- گوش دادن موزیکهای آرام و ارامش بخش
- مصرف نکردن وعده غذایی به مدت دو تا سه ساعت قبل از زمان خوابیدن
- حفظ دمای مناسب برای خوابیدن بین محدوده دمایی 16 تا 19 درجه سانتیگراد
- نگاه نکردن به صفحه گوشی تلفن همراه، لپتاپ، تلویزیون و … به مدت 30 دقیقه قبل از خواب
- مصرف نکردن مواد کافئین دار مانند چای، قهوه، نسکافه و … به مدت چهار تا شش ساعت قبل از خواب
عدم برقراری رابطه جنسی بعد از IVF
برقراری رابطه جنسی بعد از انجام آی وی اف و انتقال جنین، به بدن و ناحیه کمر و لگن فرد، فشار وارد کرده و یا سبب بروز عفونت واژن و در لانه گزینی رحم اختلال ایجاد کند. به همین دلیل، بهتر است برای مدتی پس از انجام آی وی اف از برقراری رابطه جنسی خودداری کرده و در این مورد حتما با بهترین متخصص زنان در تهران مشورت کنید.
استرس و نگرانی های بعد از IVF
استرس و اضطراب بعد از انجام آی وی اف، کاملا طبیعی بوده و افزون بر این، هیچ گونه شواهد علمی مبنی بر اثر منفی استرس بر درصد موفقیت بارداری در این روش درمانی، ذکر نشده است. اما به توصیه پزشکان بهتر است آرامش خود را حفظ کرده و استرس را از خود دور کنید. چرا که این موضوع در نهایت در سلامت روانی و همچنین، سلامت جسمانی فرد اثرگذار بوده و نباید از آن غافل شد.
مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک
بعد از انجام ای وی اف، باید تمامی داروهای تجویز شده از سوی پزشک را به طور مداوک و تا زمان تعیین شده مصرف کنید. ترک ناگهانی و یا خودسرانه داروها کاملا اشتباه بوده و تاثیر منفی در نتایج و میزان موفقیت این روش خواهد داشت.
همچنین، دریافت مداوم پروژسترون چه از طریق دارو و چه از طریق استفاده کردن از شیاف واژینال، به لانه گزینی جنین و حفظ بارداری کمک کرده و نقش مثبتی در نتیجه بخش بودن روش درمانی آی وی اف خواهد داشت.
مراجعه منظم به پزشک
پس از درمان ناباروری با IVF، مراجعه به پزشک و پیگیری مراقبتهای پزشکی منظم از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مراجعات به چند دلیل اساسی ضروری است:
- پزشک میتواند با انجام آزمایشها و سونوگرافیهای منظم، وضعیت جنین و لانهگزینی آن را بررسی کند. این بررسیها به تشخیص هرگونه مشکل احتمالی در مراحل اولیه بارداری کمک میکند.
- در طی دوران بارداری، بنا به شرایط شاید نیاز به تغییر دوز داروها یا اضافه کردن داروهای جدید باشد.
- برخی از عوارض احتمال دارد که در دوران بارداری به وجود آیند که پیگیری منظم میتواند به شناسایی زودهنگام این عوارض کمک کند.
- فرآیند IVF و بارداری با استرس و نگرانیهایی همراه است از همین رو پزشک میتواند مشاوره و حمایت عاطفی ارائه دهد تا شما را در این مسیر همراهی کرده باشد.
- پزشک اطلاعات لازم در مورد مراحل بارداری، تغذیه، ورزش، و سایر مراقبتها را به شما میدهد تا بتوانید بهخوبی از خود و جنین مراقبت کنید.
اهمیت رعایت مراقبت های بعد از IVF
مراقبتهای پس از IVF نقش کلیدی در موفقیت این روش درمانی دارند. در واقع پس از انتقال جنین، بدن نیاز به شرایط مناسب برای لانهگزینی و رشد جنین را دارد. رعایت دستورات پزشکی مانند مصرف دقیق داروها، استراحت نسبی، و پرهیز از فعالیتهای سنگین و … که در بخش قبلی هم به طور کامل در مورد آن ها صحبت کردیم میتواند شانس موفقیت بارداری را افزایش دهد. ولی عدم رعایت این مراقبتها احتمال دارد به کاهش شانس موفقیت و ایجاد عوارضی نظیر خونریزی یا عدم تثبیت جنین منجر شود.
سوالات متداول مراقبت های بعد از آی وی اف
مصرف کافئین باید محدود شود یعنی بهتر است روزانه کمتر از 200 میلیگرم کافئین (معادل یک فنجان قهوه) مصرف کنید ولی باز هم در مورد این موضوع با پزشک خود مشوت نمایید.
تکنیکهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن، یوگا، و تنفس عمیق میتوانند کمککننده باشند. همچنین، صحبت با دوستان و خانواده یا مشاوره روانشناسی نیز مفید است.
در نهایت…
با توجه به تمامی موارد ذکر شده در این نوشتار مراقبتهای بعد از IVF نقش حیاتی در موفقیت بارداری دارند. از همین رو داشتن استراحت نسبی، مصرف منظم داروها، تغذیه سالم، و کنترل استرس از جمله نکات کلیدی هستند که به بهبود شانس لانهگزینی و رشد جنین کمک میکند. همچنین، مراجعه منظم به پزشک برای پایش وضعیت بارداری و شناسایی هرگونه عارضه احتمالی بسیار اهمیت دارد.