لاپاراسکوپی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ لاپاراسکوپی برای چه قسمتهایی از بدن انجام میشود؟ عمل جراحی لاپاراسکوپی چگونه انجام میشود؟ این عمل، چه مزایایی دارد؟ لاپاراسکوپی چه نقشی در تشخیص و درمان ناباروری دارد؟ دوران نقاهت بعد از این عمل، چقدر است؟
لاپاراسکوپی چیست؟
لاپاراسکوپی یک تکنیک مدرن جراحی بوده که یک روش کاملا کم تهاجمی است و برای بررسی بخشهای مختلف بدن، انجام جراحیهای شکم و لگن، برداشتن فیبروم و … به کار میرود. این روش که در مقایسه با دیگر روشهای جراحی، مزایای متعددی دارد، دوره نقاهت کوتاهتر و سریعتری داشته و افزون بر این، نتایج بهتری برای بیمار و همچنین پزشک مربوطه، به دنبال خواهد داشت.
لاپاراسکوپی چگونه انجام میشود؟
عمل جراحی لاپاراسکوپی همان گونه که گفته شد یک عمل جراحی کم تهاجمی است که به صورت سرپایی انجام شده و این مزیت را دارد که بیمار پس از انجام آن و در همان روز، میتواند به خانه برگردد و نیازی به مرخص شدن در بیمارستان نخواهد داشت. این عمل سرپایی همچنین در بیمارستان، کلینیک جراحی و … به راحتی و در مدت زمان کم و مناسبی انجام خواهد شد.
برای انجام جراحی لاپاراسکوپی، پزشک در ابتدا از بیهوشی عمومی برای بیمار استفاده کرده تا او دردی را احساس نکند. سپس پزشک، یک برش کوچک در نزدیکی ناف و یا استخوان لگن فرد ایجاد میکند تا از طریق آن بتواند گازی مانند گاز دیاکسید کربن، اکسید نیترو و … را به داخل حفره شکم و یا لگن وارد کرده تا از این طریق، سبب یک فضای کافی در زیر شکم ایجاد شده و ناحیه مورد نظر شامل قسمت لگن، ناحیه تناسلی و … راحتتر قابل مشاهده باشد.
بعد از تزریق گاز، از یک وسیله مخصوص لاپاراسکوپی به نام لاپاراسکوپ استفاده میشود که شامل یک لوله بسیار نازک و باریک بوده و به یک دوربین کوچک مجهز شده است. لولههای جراحی باریک دیگری نیز در این روش جراحی استفاده میشود که لولههای تروکار نام داشته و پزشک با تعبیه آنها در محل مورد نظر، لوله لاپاراسکوپ را وارد بدن بیمار خواهد کرد. دوربین تعبیه شده در لوله لاپاراسکوپ، این امکان را به پزشک میدهد تا تصاویر اندامهای داخلی بدن در ناحیه مورد نظر را به خوبی و از طریق مانیتور، مشاهده کرده و مشکلات و عوامل غیر طبیعی را شناسایی و یا علت بروز بیماری را تشخیص دهد. همچنین اگر پزشک در زمان انجام لاپاراسکوپی مشکل خاصی را مشاهده کند ممکن است در صورت نیاز، آن را با استفاده از ابزارهای مخصوص جراحی و با ایجاد برشهای کوچک دیگر، برداشته و همزمان با انجام لاپاراسکوپی، مشکل بیمار را نیز برطرف کند.
موارد انجام جراحی لاپاراسکوپی
جراحی لاپاراسکوپی که برتری آن نسبت به دیگر روشهای جراحی اثبات شده است، بسیار مورد توجه قرار گرفته و طیف کاربرد گستردهای دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- برداشتن فیبروم
- جراحی آندومتریوز
- انجام بیوپسیهای مختلف
- جراحی برداشتن روده (کولکتومی)
- برداشتن کیست، سنگ و پولیپ
- جراحی برداشتن مثانه (سیستکتومی)
- انتقال جنین در بارداری خارج از رحم
- برداشتن تومورهای کوچک در نواحی مختلف بدن
- جراحی و لاپاراسکوپی واژن و یا جراحی مجاری ادراری
- انجام نفرویورترکتومی رادیکال (جهت درمان سرطان سلول انتقالی)
مزایای لاپاراسکوپی
عمل جراحی لاپاراسکوپی همچنان که گفته شد، مزایای مختلف و متعددی دارد که در زیر به برخی از مزایای آن اشاره کردهایم:
- کاهش خونریزیهای ناشی از جراحی
- کاهش احتمال عفونت در محل جراحی شده
- دوران نقاهت کمتر و بهبودی در زمان سریعتر
- بدون نیاز به بستری در بیمارستان در بیشتر موارد
- داشتن هزینههای کمتر در مقایسه با روشهای جراحی
- داشتن درد کمتر و در نتیجه استفاده کمتر از داروهای مسکن
- جای زخم و یا اسکارهای کمتر بر روی پوست و بهبود سریعتر زخمها
- ایجاد برشهای کمتر و کم عمقتر در بدن بیمار و در نتیجه، آسیب کمتر به دیواره شکم و دیگر اندامهای داخلی بدن
مراقبتهای بعد از لاپاراسکوپی
پس از انجام جراحی لاپاراسکوپی، ممکن است در مدت زمان یک تا دو روز لکه بینی و یا خونریزی واژینال داشته باشید که طبیعی بوده و این مورد نباید شما را نگران کند. البته ممکن است کمی درد نیز، در ناحیه جراحی شده داشته باشید که میتوانید برای آن در صورت تجویز بهترین متخصص نازایی در تهران، از داروهای مسکن استفاده کنید. همچنین بهتر است پس از انجام لاپاراسکوپی، چند روز را در منزل به خوبی استراحت کرده و به بدن خود فرصت دهید تا انرژی از دست داده خود در طول عمل را دوباره به دست آورد.