رکتوسل چیست و چگونه درمان می‌شود؟

دکتر زهرا خلج » رکتوسل چیست و چگونه درمان می‌شود؟
۵ دقیقه
رکتوسل

رکتوسل چیست و چگونه درمان می‌شود؟

آنچه می خوانید...

ساختار فیزیولوژی زنان به گونه ای است که بیماری های زیادی برای بانوان ر طول زندگی‌شان به وجود می‌آید. شاید نام بیماری رکتوسل به گوشتان رسیده باشد اما اطلاعات کافی در این باره نداشته باشید. حال در این مقاله در ارتباط با این بیماری و چگونگی درگیر کردن اندام تناسلی زنان با شیوع این بیماری را بررسی خواهیم کرد و راه های درمانی خوبی در اختیار شما قرار می‌دهیم.

رکتوسل چیست

رکتوسل چیست؟

در بعضی از خانم ها، دیواره ی پشتی جدا کننده ی روده و واژن سست و ضعیف شده و باعث فشار و ورود مثانه به واژن شده و به صورت برآمدگی بیرون زده می شود. در واقع می توان گفت لگن در اثر سستی عضله و افتادگی باعث رکتوسل می‌شود، در صورتی که برامدگی بیش از حد و شدید شود، با جراحی می توان آن را بهبود داد. البته رکتوسل در مردان هم ممکن است ایجاد شود، گرچه احتمالش از زنان کمتر است، ولی در اثر جراحی برداشتن پروستات ممکن است دچار شوند. به طور کلی بیماری رکتوسل وضعیتی برای بانوان ایجاد می‌کند که با پیشرفت آن، احتمال ورود مثانه به دهانه واژن باشد. برآمدگی ایجاد شده در مقابل واژن، باید حتما تحت درمان توسط بهترین متخصص زنان در تهران قرار بگیرد و اگر پیگیری نشود، پیشرفت سریعی خواهد داشت.

انواع رکتوسل را بشناسید!

برآمدگی یا همان پرولاپس که پشت لگن ایجاد می‌شود، به دیواره مهبل فشار زیادی وارد می‌کند. این عامل متاسفانه خانم ها را دچار ناراحتی های زیادی کرده و فعالیت های زیادی از آ؛ن ها را مختل می‌سازد.

  • پرولاپس دیواره واژن که در اثر آن، ادرار به دیواره جلویی در ناحیه مهبل وارد خواهد شد.
  • پرولاپس لگن که اغلب به دلیل عدم درمان بیماری های مقعد به وجود می‌آیند.
  • پرولاپس رحم که موجب فرو رفتن دیواره رحم به واژن می‌شود.
  • پرولاپس طاق بالایی واژن

علائم و نشانه های رکتوسل

علائمی که رکتوسل ایجاد می کند در واقع بستگی به شدت آن دارد. اگر فقط احساس فشار در ناحیه واژن دارید، یعنی بیماری هنوز در مرحله خفیف خود قرار دارد. گاهی ممکن است رکتوسل با یبوست و درد هنگام رابطه جنسی همراه باشد ولی اگر به مرحله ای برسید که مدفوع بی اختیار خارج شود، یا بیرون زدگی در واژن خود مشاهده کنید، بدانید که دچار رکتوسل شدید شده‌اید.

علل ایجاد رکتوسل

رکتوسل حین بارداری ممکن است به دلیل عواملی همچون سنگین بودن جنین و فشاری که ایجاد می کند، به وجود آید. 

  • افزایش سن
  • یبوست مزمن
  • فعالیت های سنگین
  • تحلیل رفتن عضلات
  • سرفه های مکرر طولانی
علل بیماری رکتوسل

آیا می‌توان از رکتوسل پیشگیری کرد؟

برای پیشگیری از رکتوسل به بیماری های مقعدی خود بپردازید و برای درمان عفونت و هموروئید پیگیری کنید تا مانع عواقب بعدی آنها شوید. همچنین سعی کنید وزنتان در حد طبیعی باشد و همچنین سرفه های طولانی که در اثر بیماری های شدید ریوی ایجاد می شوند را درمان و کنترل کنید.  برای اخذ راهنمایی درست و کاربردی توصیه می‌شود حتما به بهترین دکتر زنان نیز مراجعه کنید تا سلامتتان نیز تضمین شود.

رکتوسل چگونه تشخیص داده می‌شود؟

 پزشک شما با معاینه قسمت های واژن و همچنین علائمی که شما دارید و معاینه تاریخچه و سابقه پزشکی شما می تواند تشخیص احتمالی دهد که شما را به مرکز تصویر برداری mri و دفئوگرام رجوع می دهد تا از شدت بیماری شما آگاهی یابد و طبق ان برای شما دارو تجویز کند.

درمان رکتوسل

از دارو های درمان میتوان به نرم کننده مدفوع و مسهل، درمان هورمونی و جلوگیری افتادگی رحم بعد از قطع عادت ماهانه و پساری واژن اشاره کرد. در موارد متوسط به شدید، شما می توانید با جراحی آن را درمان کنید. شما می توانید با رعایت نکاتی در خودتان، مانع بروز علائم شدید بیماری شوید، برای مثال اجسام سنگین بلند نکنید، سرفه های طولانی خود را درمان کنید تا فشار وارد نکند، برای جلوگیری یا درمان یبوست مایعات فراوان بنوشید، اضافه وزن خود را برطرف کنید، با تمرین های لگن به تقویت عضلات در قسمت لگن خود کمک کنید. اگرچه تمرینات کف لگن برای درمان افتادگی کف لگن و درمان های غیر جراحی تاثیر خوبی می‌گذارد اما اغلب برای درمان این بیماری از روش های جراحی استفاده می‌شود که البته بستگی به شرایط بیمار دارد.

سیستوسل و رکتوسل

آیا جراحی رکتوسل با خطر همراه است؟

ابتدا این نکته را ذکر کنیم که هیچ جراحی درمانی یا زیبایی وجود ندارد که عوارضی برای بدن ایجاد نکند. عمل رکتوسل در دسته جراحی های درمانی مهم قرار داشته و جلوی بروز آسیب های شدیدتر را می‌گیرد اما اگر می‌خواهید این جراحی هیچ عوارضی برایتان ایجاد نکند، حتما باید دکتر زنان خوب را برگزینید.

عوارض جراحی رکتوسل

  • ممکن است در ناحیه جراحی شده خونریزی خفیفی ایجاد شود که سریعا باید این مورد را به دکتر زنان خود اعلام کنید تا بررسی شود که عارضه چقدر جدی می‌باشد.
  • به وجود آمدن عفونت در اثر عدم رعایت بهداشت در هر جراحی ممکن است.
  • در موارد بسیار نادری امکان این که بیماری عود کرده و مجددا علائم نشان داده شود.

سوالات متداول بیماری رکتوسل

دکتر زهرا خلج

جراح و متخصص زنان و زایمان و زیبایی
فلوشیپ فوق تخصصی نازایی (IVF) و اندوکرینولوژی باروری، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *