انجماد تخمک چگونه انجام میشود

دکتر زهرا خلج » انجماد تخمک چگونه انجام میشود
۵ دقیقه
انجماد تخمک

انجماد تخمک چگونه انجام میشود

آنچه می خوانید...

امروزه زنان دیرتر از هر زمان دیگری بچه دار شدن را انتخاب می کنند. انجماد تخمک می تواند زن را قادر سازد تا بارداری را تا مراحل بعدی به تاخیر بیندازد. متخصصان پزشکی از این روش به عنوان انجماد تخمک یاد می کنند. در سال 1980، میانگین سن مادران در ایالات متحده که اولین نوزاد خود را به دنیا می آوردند، در سن 22 سالگی بود. تا سال 2000، این سن تقریباً به 25 سال رسیده بود، و در سال 2014، میانگین زنان تا 26 سالگی رسید. در ایالات متحده، 2.3 درصد از همه تولدها مربوط به زنان 40 تا 44 ساله است.

انجماد تخمک

انجماد تخمک چیست؟

جامعه و الگوهای زایمان ممکن است در حال تغییر باشد. با این حال، واقعیت های بیولوژیکی باروری یکسان است. اکثر زنان در اواخر دهه 40 یا اوایل 50 سالگی وارد یائسگی می شوند. در سال های قبل از یائسگی، باروری زنان کاهش می یابد. بچه دار شدن در سال های بعد مثل یک زن جوان تر آسان نیست.

زنانی که در نظر دارند تخمک های خود را فریز کنند باید توجه داشته باشند که حاملگی های موفق با تخمک های یخ زده کمتر از تخمک های عادی است. با این حال، استفاده از تخمک های یخ زده می تواند امیدی برای باردار شدن در آینده ایجاد کند. همانطور که سن یک زن افزایش می یابد، کیفیت تخمک های او کاهش می یابد.

تخمک ها ممکن است حاوی ناهنجاری های کروموزومی بیشتری باشند و زنان پس از یائسگی دیگر تخمک گذاری نخواهند کرد. این بدان معنی است که تخمدان های او دیگر تخمک را آزاد نمی کنند. اگر زنی بچه می‌خواهد اما در حال حاضر قادر به باردار شدن نیست، یک مرکز اختصاصی می‌تواند تخمک‌های او را برای استفاده در آینده منجمد کند. برای انجام انجماد تخمک حتما به بهترین متخصص زنان در تهران دارای فلوشیپ درمان ناباروری مراجعه نمایید.

نحوه آمادگی برای انجماد تخمک

قبل از شروع فرآیند انجماد تخمک، پزشک به بررسی سوابق پزشکی جامع با تمرکز بر باروری، منظم بودن چرخه قاعدگی می پردازد و طیف وسیعی از آزمایش های خون را برای ارزیابی سطح هورمون ها انجام می دهد. تخمدان ‌های یک زن معمولاً یک تخمک در ماه آزاد می‌کنند. زمانی که تخمک های کمتری برای انجماد در دسترس باشد، احتمال بارداری موفق کمتر می شود.

به منظور به حداکثر رساندن تعداد تخمک های موجود، یک زن تحت درمان هورمونی قرار می گیرد تا تولید تخمک های بیشتری را تحریک کند. طی فرآیند این درمان، به طور معمول بایستی خانم بین یک تا سه بار در روز هورمون در خانه به خود تزریق کند. اکثر زنان همچنین حداقل یک ماه قبل از تزریق هورمون از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند. این چرخه طبیعی را سرکوب می کند و اثربخشی هورمون ها را افزایش می دهد. تعداد و نوع هورمون ها متفاوت است. برای مطالعه درباره میکرواینجکشن کلیک کنید.

درمان با انجماد تخمک

  • حدود 2 هفته تزریق با هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون (LH) که تخمدان ها را تحریک می کند تا تخمک بیشتری تولید کنند.
  • تزریق هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) ، که از تخمک گذاری خیلی زود در چرخه جلوگیری می کند.
  • تزریق گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) برای شروع تخمک گذاری

یک پزشک به طور منظم آزمایش خون را برای نظارت بر اثرات درمان های هورمونی انجام می دهد. همچنین زن حداقل یک سونوگرافی برای تشخیص تخمک گذاری و ارزیابی رشد تخمک انجام خواهد داد.

بیشتر بخوانید: مراحل فریز تخمک

انجماد تخمک برای چه افرادی مناسب است؟

به طور قابل توجه زنان جوان تر نسبت به زنان مسن تر در هنگام انجماد تخمک، میزان موفقیت بالاتری دارند. زنانی که مایل به فریز کردن تخمک هستند باید این کار را در اسرع وقت انجام دهند. اکثر کلینیک ها برای زنان زیر 40 سال این کار را می کنند. برخی از کلینیک ها محدودیت هایی را برای زنان 40 تا 49 ساله اعمال می کنند. تعداد کمی به زنان بالای 45 سال اجازه می دهند تخمک های خود را منجمد کنند.

کاندید انجماد تخمک

تخمک های فریز شده قطعا منجر به تولد موفق نوزاد نمی شوند. احتمال اینکه هر تخمک منجمد منجر به تولد موفق شود بین 2 تا 12 درصد است. مجموعه ای از عوامل می توانند بر شانس باردار شدن فرد تأثیر بگذارند، مانند سلامت رحم، سن و سلامت عمومی شخص.

دلایل فریز کردن تخمک ها چیست؟

  • برنامه های شغلی و تحصیلی: زنانی که مایل به تحصیل در مقاطع بالاتر هستند یا مشاغل سخت دارند، ممکن است تخمک های خود را در جوانی فریز کنند تا بعداً به تخمک های سالم دسترسی پیدا کنند. جالب است بدانید برخی از شرکت ‌ها مانند فیس ‌بوک و اپل، حتی برای کارمندان زنی که می‌خواهند به دلایل حرفه ‌ای زایمان را به تاخیر بیندازند، هزینه های انجماد تخمک را تأمین می ‌کنند.
  • شرایط شخصی: زنانی که می خواهند با شخصی صاحب فرزند شوند اما هنوز همسری پیدا نکرده اند، ممکن است تخمک های خود را برای استفاده در آینده منجمد کنند.  
  • سرطان: شیمی درمانی و سایر درمان های سرطان معمولاً با باروری تداخل می کنند و گاهی اوقات به آن پایان می دهند. سرطان های مربوط به ارگان های تولید مثل ممکن است منجر به برداشتن تخمدان های زن شود.

نکات مهم در رابطه با انجماد تخمک

  • انجماد تخمک ممکن است به کاهش تاثیر برخی از درمان های سرطان بر باروری کمک کند.
  • عفونت واژن، نارسایی اندام ها و سایر نگرانی های سلامت جسمانی: طیف وسیعی از مشکلات سلامتی می تواند به کیفیت و باروری تخمک آسیب برساند، مانند آندومتریوز، وضعیتی که باعث رشد بافت رحم در خارج از رحم می شود.
  • انجماد تخمک به زنانی که تحت درمان برای یک بیماری جدی هستند که ممکن است باروری را کاهش دهد، امیدوار کننده و موثر خواهد بود.

دکتر زهرا خلج

جراح و متخصص زنان و زایمان و زیبایی
فلوشیپ فوق تخصصی نازایی (IVF) و اندوکرینولوژی باروری، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *