درمان نازایی زنان

دکتر زهرا خلج » درمان نازایی زنان
۸ دقیقه
درمان نازایی

درمان نازایی زنان

آنچه می خوانید...

با توجه به پیشرفتی که علم و فناوری در این سال‌ها داشته است این انتظار در افراد شکل گرفته که هر زوج جوانی بتواند به هر تعداد که دوست دارد فرزند داشته باشد. اما همان طور که احتمالا در اطرافیان خود هم دیده‌اید متاسفانه کماکان مشکل نازایی و عدم باروری وجود دارد و بعضی از زوج‌ها علی رغم روش‌ها و تکنیک‌های متعددی که وجود دارد نمی توانند بچه دار شوند و به دنبال درمان سریع نازایی و راهکارهای درمان نازایی در کوتاهترین زمان هستند. در این مقاله می خواهیم به درمان صددرصد نازایی، درمان سریع نازایی، درمان نازایی خانگی، درمان نازایی در طب سنتی و … بپردازیم. با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

نازایی یا ناباروری چیست؟

ناباروری در واقع به شرایط گفته می‌شود که یک زوج بیش از 12 ماه است که به شکل منظم یعنی هفته‌ای دو بار رابطه‌ی جنسی محافظت نشده بر قرار کرده‌اند اما هنوز بچه‌دار نشده‌اند. البته این یک سال فرجه برای خانم‌هایی که سنشان بالاتر از 35 سال است به 6 ماه کاهش می­ یابد. سقط مکرر نیز در دسته ­ی مشکلات ناباروری قرار می‌گیرد که در طی درمان نازایی باید مورد بررسی قرار بگیرند.

 هر چند که بدون آزمایش‌های تخصصی که توسط پزشکان زنان و زایمان تجویز می‌شوند نمی‌توان به شکل قطعی اظهار کرد که زوجین مشکل ناباروری دارند. از هر 100 زوجی که قصد بچه‌دار شدن دارند 84 نفر آن‌ها در سال اول، 92 نفر آن‌ها در سال دوم و 93 نفر هم در سال سوم موفق می‌شوند بدون هیچ اقدامی بچه‌دار شوند. کسانی که در سال سوم هم بچه‌دار نشده‌اند احتمال بارداری‌شان در سال چهارم کمتر از 25 درصد است لذا بهتر است در صورتی که در سال دوم بچه‌دار نشدید برای درمان نازایی به پزشک مراجعه کنید. چرا که خیلی از مشکلات اگر کهنه شوند درمانشان سخت می‌شود.

درمان نازایی

درمان ناباروری مردان و زنان

مشکل در بچه‌دار شدن می‌تواند هم از جانب مرد و هم از جانب زن باشد و بهتر است برای درمان نازایی هر دو به متخصص مراجعه کنند. ممکن است در برخی موارد به هر دو مورد مربوط باشد و دلیل نازایی فقط این نیست که خانم مشکلاتی دارد. حتی در این گروه بندی ها ناباروری­ هایی داریم تحت عنوان ناباروری‌های بدون علت که در ادامه به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت.

علل نازایی در زنان

  • آندومتریوز و به طور کلی بسته شدن لوله‌های رحمی و سایر اختلالات لوله فالوپ مثل عفونت‌های مقاربتی
  • افزایش سن و کاهش قدرت و سلامت تخمک‌ها
  • تخمک گذاری و چرخه‌ی قاعدگی نامنظم
  • تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان
  • ناهنجاری‌ها و ضایعات رحمی
  • اختلالات هورمونی
  • مصرف دخانیات

علت ناباروری مردان

  • کم بودن اسپرم در هر بار انزال
  • کیفیت پایین مایع منی
  • مصرف زیاد دخانیات

انواع دسته بندی ناباروری

اولیه

هیچ تجربه‌ای از حامله شدن در گذشته وجود ندارد و مشکل در اولین اقدام خودش را نشان داده است.

ثانویه

ناباروری ثانویه مربوط به زمانی می‌شود که فرد قبلا یک یا چند بار سابقه‌ی بارداری داشته است.

نازایی بدون علت چیست؟

گاهی اوقات زوج‌ها آزمایش‌های متعددی می‌دهند اما دلیل واضحی برای مشکل ناباروری خود پیدا نمی‌کنند که اتفاقا 15 تا 30 درصد زوج‌ها گرفتار این مشکل هستند. در چنین شرایطی اگر چه ممکن است پروسه‌ی درمان طولانی‌تر باشد، اما بالاخره یکی از درمان‌ها جواب می‌دهد و در نهایت زوج‌ها می‌توانند بچه‌دار شوند. لازمه اخذ این نتیجه درواقع انتخاب بهترین متخصص زنان در تهران می‌باشد تا با تجربه و مهارت شما را هدایت کند.

دلایل ناباروری بدون علت

اگر چه دلایل قطعی و صریحی برای نازایی در زنان وجود ندارد اما دلایلی که نیز به اندازه خود تاثیرگذار هستند را در اینجا برای شما گردآوری کردیم:

علل شایع ناباروری

مشکلات روان شناختی

شاید در ابتدا رابطه‌ای بین روان و بارداری پیدا نکنید اما باید بگوییم که وضعیت روان شناختی افراد می‌تواند هم علت و هم معلول بی‌نظمی هورمون‌ها باشد. بی‌نظمی هورمون‌ها می‌تواند بر چرخه‌ی قاعدگی و در نهایت بارداری اثر بگذارد.

عوامل ایمونولوژیک

گاهی سیستم ایمنی بدن زن علیه اسپرم‌های مرد واکنش می‌دهد، پادتن می‌سازد و در نهایت بافت چسبنده‌ی اطراف اسپرم از بین می‌رود و غیر فعال می‌گردد.

عفونت

مایکوپلاسمای نوع T یک باکتری کوچک و ساده است که می‌تواند در دستگاه تناسلی عفونت ایجاد کند. این عفونت معمولا بدون نشانه می‌باشد.

به دام افتادن تخمک یا سندروم فولیکول پاره نشده لوتئینیزه

در این حالت تخمک از فولیکول بیرون نمی‌آید و تبدیل به جسم زرد می­شود. به این مشکل اختلال LUF هم می‌گویند.

ناتوانی اسپرم در نفوذ به تخمک

این مشکل به تحرک کم اسپرم‌ها برمی‌گردد که تنها راه حل آن نیز لقاح مصنوعی می‌باشد.

نقص فاز لوتئال

ترشح کم هورمون پروژسترون باعث بروز مشکل در فاز لوتئال چرخه‌ی قاعدگی می‌شود.

غیر طبیعی بودن تخمک

اگر تخمک غیر طبیعی بود لقاح باید به شکل مصنوعی انجام شود.

برای درمان نازایی چه بخوریم

درمان نازایی و ارزیابی مشکلات ناباروری

  • تحلیل و آنالیز اسپرم
  • شرح حال گیری
  • آزمایشات هورمونی
  • سونوگرافی
  • بررسی رحم و لوله‌ها با هیسترو سالپنگوگرافی

ضایعات و مشکلات رحمی‌ای که با این روش مشخص می‌شوند عبارت‌اند از : رحم دوگانه، رحم تک یا دو شاخ، رحم دارای سپتوم، رحم کمانی، فیبروم­ ها و پولیپ­های رحمی.

درمان سریع نازایی

برای درمان سریع نازایی و درمان صددرصد نازایی راهکارهایی وجود دارد که البته در این موارد نیز احتمال عدم حصول نتیجه وجود خواهد داشت. در صورتی که می خواهید اطلاعات بیشتری درباره درمان ناباروری با ivf و یا درمان ناباروری IUI کسب کنید به قسمت مقالات سایت دکتر زهرا خلج مراجعه کنید. برخی از راهکارهای درمان نازایی عبارتند از:

دارو

با توجه به نوع مشکل ممکن است پزشک داروهایی را تجویز کند تا چرخه‌ی قاعدگی و تخمک گذاری مرتب شود.

عمل‌های جراحی

آندومتریوز و بافت‌های اضافی‌ای که در رحم یا لوله فالوپ ایجاد شده­اند با کمک عمل جراحی برداشته می‌شوند. گاهی هم به خاطر سقط‌های مکرر ممکن است که پزشک بخواهد دهانه‌ی رحم را بعد از شکل گیری رویان ببندد.

لقاح مصنوعی

لقاح مصنوعی یعنی این که لقاح با کمک پزشک انجام می‌شود. حال این فرایند می‌تواند درون رحم باشد که به آن IUI می‌گویند و هم می‌تواند آزمایشگاهی و تحت عنوان IVF باشند. انتخاب بین این دو روش بر اساس صلاحدید پزشک و نوع مشکل افراد انجام می­شود.

برای درمان نازایی چه بخوریم؟

هنگامی که خانم ها برای درمان نازایی اقدام می کنند باید به این نکته توجه داشته باشند که برای درمان نازایی چه بخوریم و چه غذاهایی از رژیم غذایی باید حذف شود. یکی از مواردی که پیش از شروع روند درمان نازایی توصیه می شود استفاده از مکمل های دارویی و ویتامین ها می باشد. از طرفی ممکن است بعد از تجزیه و تحلیل جواب آزمایش خون کمبودهای تغذیه ای در نتیجه آزمایش مشاهده شود که طبق صلاحدید پزشک مکمل هایی تجویز می شود. برای تعدیل تغذیه در درمان نازایی بهتر است اسید فولیک ، آهن ، ویتامین B و ویتامین D و … به میزان کافی در رژیم غذایی فرد وجود داشته باشد.

برای مطالعه درباره پیچ خوردگی تخمدان کلیک کنید.

مخاطرات و عوارض درمان نازایی

  • افزایش احتمال چند قلو شدن بچه‌ها
  • خطر بارداری خارج از رحم
  • عوارض جانبی داروها
  • هزینه‌های زیاد
  • تزریقات مکرر
  • استرس زیاد

همراهی همه جانبه­ ی زوج‌ها

آمارها نشان می‌دهند که یک سوم نازایی‌ ها مربوط به آقایان است به طور مثال مردانی که خیلی سیگار می‌کشند، دیابت و بیماری فیبروز کیستیک دارند احتمال بروز مشکل ناباروری در آن‌ها بیشتر می‌باشد. به همین خاطر است که توصیه می‌شود برای درمان ناباروری زوج‌ها با هم اقدام به درمان کنند مخصوصا این که هزینه‌ درمان نازایی به قدری زیاد است که خودش می‌تواند فکر مضاعفی باشد. پس هر چه زودتر فرایند درمان تمام شود هزینه ­هایتان کمتر خواهد بود.

انتخاب بهترین دکتر درمان نازایی در تهران

این روزها پزشکانی که در زمینه‌ی ناباروری تخصص پیدا کرده‌اند بسیار زیاد شده اما مسئله ای که خانم ها در انتخاب دکتر زنان خود در این زمینه باید دقت کنند، رفتار، تجربه، بردباری و توانایی برقراری رابطه خوب با پزشک است زیرا معمولا سوال های زیادی در افراد نابارور تحت درمان ایجاد می‌شود که باید حتما پاسخ داده شوند تا ذهن موجب آشفتگی نشود. رفتار پزشک و اهمیتی که برای ارزیابی قائل است بر این مورد که آیا انتخاب شما برای درمان ناباروری با این متخصص زنان صحیح است یا خیر را مشخص می‌سازد. چرا که پزشک برای یک مدت طولانی با شما در ارتباط خواهد بود باید بتواند با سعی و پشتکاری صدر مشکل شما را ریشه یابی کند و این اطمینان را به شما بدهد که تمام تلاش خود را برای رسیدن به اهداف شما یعنی درمان نازایی انجام خواهد داد و می‌توانید به او اعتماد کامل داشته باشید. برای معاینات و روند درمان حتما قبل از انتخاب بهترین متخصص نازایی در تهران، تحقیقات لازم را انجام دهید و بهترین متخصص زنان با تجربه در این زمینه که تا کنون نتیجه های مثبت داشته است را برگزینید چراکه این موضوع سبب شده تا شما آرامش بیشتری در طول روند درمان داشته باشید و نتیجه بهتری برای شما حاصل شود. اگر مایل به دریافت مشاوره آنلاین با دکتر زهرا خلج هستید توسط سامانه در سایت ایشان اقدام نمایید.

دکتر زهرا خلج

جراح و متخصص زنان و زایمان و زیبایی
فلوشیپ فوق تخصصی نازایی (IVF) و اندوکرینولوژی باروری، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *